Skip to content
Economie

Europa are un plan pentru a „scăpa” de gazul rusesc. Ce trebuie să facă România

twitter

Circa două treimi din importul de gaz rusesc în ţările din UE poate fi înlocuit până la sfârşitul anului, conform planului propus de Comisia Europeană. Printre cele mai importante măsuri sunt umplerea instalaţiilor de stocare a gazului în proporţie de 90% înainte de iarna viitoare şi creşterea importului de gaz lichefiat.

În 2021, circa 45 % din gazele arse de europeni au venit din Rusia, adică circa 166 de miliarde de metri cubi de gaz. Având în vedere invazia Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană a propus, la începutul lunii martie, o strategie pentru a face Europa independentă de gazul rusesc – REPowerEU.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a susţinut, la conferinţa de presă de lansare a proiectului, că până la sfârşitul acestui an, se pot înlocui 100 de miliarde de metri cubi de importuri de gaze din Rusia. „Sunt două treimi din ceea ce importăm de la ei. Acest lucru va pune capăt dependenţei noastre excesive şi ne va oferi spaţiu de manevră atât de necesar. Două treimi până la sfârşitul acestui an”, a spus vicepreşedintele CE. Aceasta în contextul în care, în vara lui 2021, UE a adoptat pachetul legislativ „Fit for 55” (Pregătiţi pentru 55), care prevedea o reducere a consumului de gaz în UE cu 30% (100 de miliarde de metri cubi de gaz) până în 2030.

Războiul din Ucraina determină Comisia Europeană să ia rapid măsuri ambiţioase în ceea ce priveşte aprovizionarea şi consumul de gaz în UE. În luna aprilie, Comisia Europeană va face o propunere legislativă în acest sens.

„Adevărul” a trimis mai multe întrebări Comisiei Europene cu privire la acest plan. Una dintre cele mai importante măsuri preconizate este umplerea, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, în proporţie de cel puţin 90 % din capacitate, a instalaţiilor subterane de stocare a gazelor din toate ţările UE.   Gazul depozitat în instalaţiile de stocare poate furniza, de obicei, 25-30% din cantitatea de gaz folosită de ţările UE în timpul iernii, precizează Comisia Europeană. Instituţia îndeamnă ţările membre să înceapă de acum umplerea instalaţiilor de stocare în vederea asigurării unei părţi importante a gazului necesar pentru iarna viitoare. Există două avantaje majore: pe de o parte, achiziţionarea de gaz în perioada caldă, în care nu există o cerere foarte mare pentru încălzirea locuinţelor, se poate face la preţuri mai mici; pe de altă parte, Comisia Europeană va sprijini achiziţiile comune de gaze, astfel, UE se va comporta ca un singur client, lucru care va permite marje mai mari de negociere. În acest moment, Germania cumpără gaz rusesc cu circa 379 de dolari/mia de metri cubi, Franţa cu 394 dolari, în timp ce Polonia plăteşte 526 de dolari (cel mai mare preţ din UE), România 432 de dolari, iar Ungaria 391 de dolari.

Transgaz a estimat, în 2021, că în România consumul de gaze este de 11-12 miliarde metri cubi anual, adică circa 116 Terrawatt/oră. „La 16 martie, în România cantitatea de gaze stocată este de 7.3 TWh. Aceasta reprezintă 22,1 % din capacitatea sa de stocare. Aşadar, România va trebui să adauge aproximativ 25 TWh în instalaţii până în octombrie pentru a atinge obiectivul de 90 %”, se arată într-un răspuns al unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru „Adevărul”.

Aceasta înseamnă că circa 28 % din consumul României de gaz poate fi asigurat din stocurile făcute înainte de venirea iernii.  România importă circa 20 % din gazele naturale pe care le consumă, care provin în totalitate din Rusia, astfel că umplerea din timp a instalaţiilor de stocare ar permite ţării să renunţe fără probleme la gazul rusesc. „Propunerea nu va obliga niciun stat membru să creeze o nouă instalaţie de stocare dacă nu dispune de o astfel de instalaţie şi nici să dispună de o stocare transfrontalieră la un anumit nivel. Aceasta va stabili un obiectiv pentru stocuri existente. Acestea fiind spuse, avantajele asigurării unui nivel ridicat de umplere nu se limitează la ţările în care se află cantităţi stocate. De aceea, vom încuraja analizarea capacităţilor de stocare şi a nivelurilor de umplere dintr-o perspectivă regională”, se arată în răspunsul transmis pentru „Adevărul”.

Articolul integral pe adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *