Europa cere Iranului să limiteze programul nuclear până la sfârșitul lunii august. Ce riscă Teheranul

Sursa foto: Pexels
Europa va demara procesul de restabilire a sancțiunilor ONU împotriva Iranului începând cu 29 august, în situația în care Teheranul nu va face progrese privind limitarea programului său nuclear.
Anunțul a fost făcut de ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, în cadrul reuniunii omologilor săi din UE. Acesta a declarat că „Franța și partenerii săi sunt … îndreptățiți să reaplice embargourile globale asupra armelor, băncilor și echipamentelor nucleare care au fost ridicate în urmă cu 10 ani. Fără un angajament ferm, tangibil și verificabil din partea Iranului, vom face acest lucru până la sfârșitul lunii august cel târziu„.

În situația în care Teheranul nu va face progrese în privința limitării programului său nuclear, Iranul ar urma să fie supusă sancțiunilor UE până în data de 15 octombrie, oferind semnatarilor europeni ai acordului nuclear din 2015 – Marea Britanie, Franța și Germania – o pârghie continuă în negocierile cu Iranul.

Puterile europene doresc ca inspecția nucleară a ONU să revină în Iran, cu scopul de a împiedica Iranul să încerce să își reconfigureze programul nuclear după loviturile americane asupra a trei situri în luna iunie, scrie The Guardian.

Revocarea sancțiunilor ar fi declanșată în temeiul capitolului șapte din Carta ONU, făcând obligatorie reintroducerea unei rezoluții care impune Iranului să suspende toate activitățile legate de îmbogățirea și reprocesarea uraniului, inclusiv la nivel de cercetare și dezvoltare.

Abbas Araghchi, ministrul iranian de Externe, a declarat recent că declanșarea mecanismului snap‑back „va însemna sfârșitul rolului Europei în problema nucleară iraniană și ar putea fi cel mai întunecat punct din istoria relațiilor Iranului cu cele trei țări europene, un punct care s-ar putea să nu mai fie reparat niciodată”.

Aceste sancțiuni includ embargouri pentru armament, restricții financiare asupra băncilor iraniene și interdicții privind tehnologiile nucleare sensibile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: