Skip to content
Europa

Europa, cu ochii pe România. Europarlamentarul Rebega, puternic semnal de alarmă: Ar fi păcat să ratăm această oportunitate!

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni a vorbit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, despre unul dintre cele mai așteptate momente ale acestei săptămâni: ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, ce va avea loc joi, 10 ianuarie 2019, la Bucureşti, la Ateneul Român.

Concret: întrebat ce semnificație are aceste eveniment pentru țara noastră, europarlamentarul român a atras atenția că ”este o chestiune normală, protocolară”, iar ”declarațiile care se vor da vor fi politicoase, formale”.

”Vizita comisarilor europeni la București, cu ocazia preluării de către România a președinției Consiliului UE, este o chestiune normală, protocolară.

Nu mă aștept să fie ceva de „breaking news”. Declarațiile care se vor da vor fi politicoase, formale. Ar fi ceva neobișnuit să nu fie așa!

Prilejul ar fi nimerit nu atât pentru mari decizii, cât pentru contacte bilaterale între comisarii europeni și miniștrii omologi din Guvernul României. Din acest punct de vedere, ar fi fost ideal ca oficialii de la Bruxelles să aibă în față parteneri puternici, competenți și bine pregătiți pe dosarele europene. O asemenea situație ar fi dus la consolidarea încrederii reciproce și ar fi înlesnit considerabil cooperarea ulterioară”, a declarat acesta pentru PSnews.ro

Mai mult, Laurențiu Rebega a ținut să sublinieze că ”din păcate, în actualul Guvern sunt foarte puțini miniștrii care au o anvergură europeană”.

Din păcate, suntem departe de acest ideal. În actualul Guvern sunt foarte puțini miniștrii care au o anvergură europeană. Alții sunt recent numiți, alții sunt interimari. Un dialog cu comisarii europeni în aceste condiții este dificil spre imposibil!

Deși conducerea PSD are principala vină pentru contraperformanțele guvernamentale, inclusiv președintele Iohannis greșește grav prin refuzul de a semna completarea Guvernului. În definitiv, dacă PSD numește miniștri slabi, decontul va fi al PSD. Dar frânarea activității guvernamentale de către președinte pune o notă proastă în dreptul României în ansamblu!”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul român a tras un semnal de alarmă adăugând că ”ar fi păcat să ratăm o oportunitate de a face ceva mai mult pentru țară”.

Repet ceea ce am spus și în alte ocazii: birocrația europeană este foarte solidă și Consiliul poate funcționa în bună măsură și pe „pilot automat”. Au existat, de-a lungul anilor, și președinții mai proaste la Consiliul UE decât se anunță cea românească. Problema este că ar fi păcat să ratăm o oportunitate de a face ceva mai mult pentru țară!”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *