Skip to content
Europa

Europa, în cel mai dificil moment după Războiul Rece. Trei puncte principale din discursul Ursulei von der Leyen

BBC

Ursula von der Leyen a venit astăzi în fața Parlamentului European întrunit în prima plenară de după vacanța de vară pentru a-și ține discursul anual, așa numitul „state of the Union” (starea Uniunii). Acesta a fost al treilea discurs de când von der Leyen se află în fruntea Comisiei Europene și, din cauza situației geopolitice complicate din Europa, este probabil unul dintre cele mai importante discursuri ținute în ultimii 12 ani. Șefa Comisiei Europene a abordat în linii mari trei subiecte – războiul din Ucraina, criza energetică din Europa și o nouă agendă de politică externă.

Războiul din Ucraina

Discursul Șefei Comisiei Europene a început cu Ucraina și s-a terminat tot cu Ucraina. Războiul de la granițele Europei reprezintă probabil unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Uniunii Europene și prima conflagrație majoră de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Prin urmare nu este de mirare că acest subiect a dominat discursul șefei Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a purtat de asemenea culorile Ucrainei și a spus că „astăzi curajul are un nume, iar acela este Ucraina”.

Totodată președinta Comisiei Europene a spus că nu va ridica sancțiunile economice impuse Rusiei: „Vreau să fie foarte clar – sancțiunile sunt aici ca să rămână”. Von der Leyen a subliniat și că Ucraina va fi ajutată în continuare și că vor exista mai multe propuneri de aliniere a Kievului la piața unică europeană. Șefa Comisiei a promis un ajutor de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția școlilor din Ucraina.

Decuplarea de Rusia. Independență energetică

A doua temă importantă din discursul șefei Comisiei Europene a făcut referire la criza energetică din Europa. Continentul se confruntă cu prețuri ridicate la energie pe fondul sancțiunilor economice impuse Rusiei și a închiderii livrărilor de gaze din Rusia.

„Rusia continuă să manipuleze în mod activ piața noastră de energie. Adică, ei preferă să arunce gazul în loc să îl trimită în Europa conform contractelor”, a spus Ursula von der Leyen. „Este un război împotriva energiei noastre. Este un război împotriva economiei noastre. Este un război împotriva valorilor noastre. Este un război împotriva viitorului nostru. Este vorba despre autocrație împotriva democrației și spun aici cu convingerea că, dacă avem curajul necesar și solidaritatea necesară, Putin va eșua și Ucraina și Europa vor învinge”, a mai subliniat aceasta.

Șefa Comisiei a prezentat oficial trei propuneri pentru a reduce prețurile la energie și a decupla Uniunea Europeană de dependența energetică din Est. În primul rând UE ar trebui să economisească cât mai multă energie electrică. Așadar, pe viitor nu ar fi exclus să vedem o raționalizare controlată de către stat a energiei. În al doilea rând, șefa Comisiei a vorbit despre plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus. Nu în ultimul rând von der Leyen a vorbit și despre o taxă excepțională pentru a capta parțial profiturile uriașe obținute de companiile care se ocupă de combustibilul fosil.

O nouă agendă de politică externă

În discursul său, von der Leyen a avertizat cu privire la starea sistemului internațional pe care l-a descris ca fiind „însăși ținta rachetelor rusești”. În viziunea acesteia, obiectivul Rusiei este tocmai schimbarea status quo-ului internațional, iar agresiunea asupra Ucrainei reprezintă o dovadă în acest sens.

„Acest moment decisiv în politica globală necesită o regândire a agendei noastre de politică externă”, a mai spus ea. Din acest punct de vedere nu este exclus să vedem o schimbare de paradigmă. Tradițional, Uniunea Europeană s-a concentrat pe dezvoltarea prosperității în statele membre, adoptând o serie de politici economice/comerciale, lăsând apărarea în mâinile statelor membre. Ideea unei armate comune europene a fost dezavuată de către majoritatea liderilor europeni cu câteva excepții. Așadar, în actualul context geopolitic nu este exclus ca pe viitor să vedem împinsă pe agenda europeană ideea apărării comune și chiar ideea unei armate comune europene, aflată în strânsă legătură cu NATO și Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *