Soluțiile IT bazate pe inteligență artificială sunt din ce în ce mai răspândite, cerea fiind bazată pe nevoia companiilor de a-și eficientiza operațiunile, dar și de a oferi experiențe îmbunătățite pentru clienți. Numai în Europa, cheltuielile pentru AI sunt previzionate de IDC să ajungă la 34,2 miliarde de dolari în 2023, adică 20,6% din piața mondială de AI.
Cel mai recent ghid, Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide, publicat de International Data Corporation (IDC) arată că cheltuielile pentru inteligența artificială (AI) în Europa vor ajunge la 34,2 miliarde de dolari în 2023, reprezentând 20,6% din piața mondială de AI. Acestea vor înregistra o rată de creștere anuală de 29,6% între 2022 și 2027, peste media mondială, de 26,9% pentru aceeași perioadă. În 2027, cheltuielile vor depăși 96,1 miliarde de dolari, potrivit analiștilor, notează economica.net.
Sistemele îmbunătățite de informații și de prevenire a amenințărilor cibernetice, împreună cu cele de analiză și investigare a fraudelor, au fost în acest an soluțiile cu AI cele mai cerute de piață, în special în sectorul financiar și în industriile mai expuse la amenințări, cum ar fi telecomunicațiile sau administrația centrală și locală.
Experiența îmbunătățită a clienților și procesele de vânzare îmbunătățite, precum recomandări și optimizarea proceselor de vânzare, au fost prevalente în special în sectorul retail și, într-o măsură mai mică, în sectorul bancar.
Cele mai mari industrii consumatoare de AI
Băncile, serviciile profesionale, retailul, producția și telecomunicațiile sunt cele mai mari industrii consumatoare de AI, reprezentând peste 60% din totalul cheltuielilor de pe piața europeană de profil, în 2023. Însă, chiar dacă cheltuielile companiilor din alte industrii, cum ar fi asistența medicală, mass-media, serviciile personale și de consum și utilitățile, sunt mai mici, acestea avansează într-un ritm mai mare decât media.
Astfel, că, notează analiștii, într-un mediu economic incert, în care inflația joacă un rol esențial în deciziile de investiții, piața de inteligență artificială continuă să crească sănătos, susținută de cererea de tehnologii generative de inteligență artificială (GenAI).
„GenAI (inteligența artificială generativă) capătă atenție din partea furnizorilor, consumatorilor și companiilor, ceea ce ridică unele întrebări, care variază de la modul de încorporare a tehnologiei în produse și de a beneficia la maximum de utilizarea acesteia până la modul de a asigura o utilizare responsabilă, având în vedere cererea atât de răspândită”, spune Carla La Croce, manager de cercetare pentru Customer Insights and Analysis, IDC.
Cazurile de utilizare ale GenAI explodează. Ghidul de cheltuieli al IDC arată că cea mai rapidă creștere a utilizării GenAI este crearea de imagini, o practică întâlnită pe scară largă în activitățile media și de marketing, urmat de crearea de texte, în special în industria serviciilor profesionale.
„Cheltuielile pentru cazurile de utilizare GenAI sunt încă mai mici decât pentru cazurile de utilizare AI mai mature, dar cresc rapid. Crearea de imagini, texte și videoclipuri sunt cele mai frecvente cazuri de utilizare, cu cea mai mare creștere în ultimul an”, spune La Croce. „Companiile se grăbesc să îmbunătățească aplicațiile existente cu funcții AI, în timp ce furnizorii mai prevăzători și mai inovatori integrează GenAI în soluțiile lor pentru a răspunde cererii în creștere.”
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News