Skip to content
Siguranța cetățeanului

Europa Liberă: „Poliţistul interlopilor”, protejatul şefului de la Crimă Organizată

Fost rugbist la Dinamo, Robert Badea, poliţistul în cazul căruia ministrul de Interne, Marcel Vela a anunţat, joi, că va sesiza Parchetul pentru legături cu interlopii, a lucrat înainte la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM). El păzea martorii cu identitate protejată care au denunţat interlopi în procese grele. Nu e clar dacă de la bun început, polițistul Badea a fost infiltrat de către interlopi sau dacă a fost transformat pe parcurs în cârtița lor, se arată într-un articol realizat de Europa Liberă.

Fostul dinamovist, a fost inițial agent de poliţie, iar din 2007, inspector. Acum este comisar de poliţie. În perioada în care lucra la Protecţia Martorilor Badea a devenit omul de bază al lui Irinel Jinga, fost şef la Oficiul pentru Protecția Martorilor până în 2017, când a fost schimbat din funcţie în urma unui scandal: Jinga şi-ar fi rugat subalternii să se împrumute la bănci pentru a-şi construi o casă, dar a “uitat” să le returneze împrumuturile.

Ajutor de nădejde pentru şefi

Poliţistul suspendat Badea ar fi pus serios umărul la construirea locuinţei şefului Jinga așa că venea la serviciu de două ori pe săptămână. Între timp, Jinga a ajuns director adjunct împuternicit al Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor din cadrul IGPR, iar Badea la departamentul Antidrog.

Din 2018, când a fost adus la Brigada pentru Combatere a Crimei Organizate, structura nu a reuşit să facă niciun flagrant în cluburile de lux din Bucureşti, cu toate că înaintea venirii acestuia, brigada a avut numeroase acțiuni reușite în acest sens.

Lucrurile s-au complicat fiindcă polițistul Badea de la Brigada Antidrog susţinea că lucrează ca bodyguard, în timpul liber, păzind diferite cluburi din Bucureşti, cum ar fi cum ar fi BOA sau MiaMusica.

Acces ilegal la anchetele DIICOT

Mai mult, aproape un an şi jumătate, Robert Badea a lucrat împreună cu DIICOT, fără să aibă aviz pentru documente secrete, el fiind delegat prin ordonanţă. Şeful său, Vasile Costea, trebuia să anunţe DIICOT că Badea nu are aviz, lucru pe care nu l-a făcut. Costea a fost numit, în mai 2012, în funcţia de şef al Brigăzii pentru Combatere a Crimei Organizate Bucureşti de către fostul ministru de Interne, Petre Tobă.

Prietenii de durată

În mai 2016, era arestat preventiv Petru Daniel Pitcovici, comisar şef de Poliţie în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), acuzat că a ajutat nişte traficanţi de droguri care aduceau cocaină pe ruta Olanda – România. Prinşi la graniţă cu 500 g de cocaină în maşină, un traficant l-a sunat pe Pitcovici. Cel din urmă, i-a sunat imediat pe Vasile Costea, şef al Brigăzii pentru Combatere a Crimei Organizate Bucureşti şi pe şi Vasile Claudiu Cucu, fost director adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. Audiaţi ca martori, cei doi au scăpat de acuzaţii, Cucu fiind trimis consul pe lângă ambasada României din Seul, Republica Coreea.

Adjunct al IGPR ?

În acest moment, sursele Europei Libere susţin că Vasile Costea, şeful Brigăzii pentru Combatere a Crimei Organizate ar fi în cărţi pentru numirea în funcţia de adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), fiind susţinut de actul şef al Poliţiei, chestorul Liviu Vasilescu. În decembrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat lui Vasile Costea ordinul Bărbăţie şi Credinţă.

Am întrebat IGPR care au fost motivele pentru care, abia acum, la doi ani de la sesizarea şefilor, poliţistul Robert Badea a fost suspendat şi de ce a participat la acţiunile DIICOT dacă nu avea acces la documente secrete. Până la publicarea acestui material IGPR nu a răspuns solicitării Europei Libere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *