Skip to content
" "
Internațional

Europa, lovită de un val de caniculă fără precedent după 1947. MAE avertizează românii de risc de incendii în Grecia

vremeanoua.ro

Un val de caniculă fără precedent după 1947 s-a abătut luni asupra Europei, cu temperaturi care ar putea să depăşească 40 de grade Celsius în această săptămână, stabilind noi recorduri de căldură, informează AFP, citat de Adevarul.

MAE atenţionează românii că în anumite zone din Grecia este risc ridicat de incendii.

" "

Europa aşteaptă temperaturi record, autorităţile instituind o serie de măsuri pentru protejarea vieţilor oamenilor.

Valul de căldură vine din Sahara şi a determinat autorităţile naţionale să îşi avertizeze populaţiile, în contextul în care modificările climatice, asociate emisiilor de gaze cu efect de seră, reprezintă un fenomen climatic ce era în trecut excepţional dar care se va repeta în anii următori, au anunţat oamenii de ştiinţă.

Soarele ar putea să strălucească fără întrerupere, mult aer fierbinte va veni din Africa„, afirmă Sabine Krueger de la Serviciul german de meteorologie DWD, potrivit căreia sudul Europei va fi deosebit de afectat de caniculă.

În Franţa, o mare parte a ţării a fost pusă sub o avertizare de cod portocaliu. Corespondentul BBC transmite că autorităţile franceze au emis alertă de cod portocaliu de căldură pentru mai mult de jumătate din teritoriul ţării, aceasta fiind cea mai înaltă avertizare pusă în practică aici.

Parisul şi nordul ţării se aşteaptă să fie cel mai grav afectate, umiditatea neobişnuit de mare din capitală ridicând nivelul de disconfort creat de căldură. Guvernul a înfiinţat aproape o mie de spaţii de răcorire în întreg oraşul.

Alerta de caniculă de nivel „portocaliu” a fost emisă de Meteo-France luni dimineaţă pentru Regiunea Pariziană. Francezii îşi amintesc şi acum valul de caniculă extremă din 2003 care a provocat moartea a peste 15.000 de oameni.

Am închis toate ferestrele înainte de a pleca la serviciu şi am luat cu mine sticle izoterme pentru a mă hidrata bine„, a declarat Marie-Astrid Barat, o femeie de 30 de ani care locuieşte la Paris, în condiţiile în care vârful de caniculă este aşteptat în Franţa în zilele următoare.

Pe esplanada Trocadero, turiştii poartă pălării şi umbrele de soare, la mică distanţă de emblematicul Turn Eiffel, ai cărui administratori i-au avertizat pe vizitatori prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter: „#Caniculă. Prieteni vizitatori, va fi foarte cald în această săptămână! Protejaţi-vă de soare, hidrataţi-vă cu regularitate şi faceţi o pauză în timpul vizitei„.

Franţuzoaicele îşi apără dreptul de a purta decolteu.

Franţuzoaicele au strâns rândurile pe Twitter şi au lansat campania #JeKiffeMonDécolleté pentru a-şi apăra dreptul de a purta decolteu.

În 18 iunie, @c3celineb a postat un mesaj şi o poză a tricoului său mulat cu decolteu: „Un tip care a trecut pe lângă mine tocmai mi-a spus că acesta este ‘un decolteu de prostituată‘”, subliniind: „băiete, sânii mei şi cu mine te trimitem undeva„.

Postarea lui Céline b – care are 440 de followeri per Twitter – a primit 4.700 de like-uri şi a fost redistribuit de peste 1.000 de ori. Câteva zile mai târziu, Zohra Bitan, prezentatoare la radio RMC, a iniţiat campania  #JeKiffeMonDecollete’ lansând apel femeilor să se ralieze şi să posteze imagini cu decolteul lor.

Cu sânii vizibili sub tricourile mulate, maiouri sau în topuri, mii de tinere şi de femei de toate vârstele au răspuns la apel.

Chiar şi fostul ministru de dreapta Nadine Morano a postat o imagine cu decolteul său pudic – cu crucifix în mijloc – pentru a susţine mişcarea.

Lupta pentru decolteu este ultima tendinţă lansată pe Twitter de la apariţia mişcării #MeToo, în octombrie 2017, în urma dezvăluirilor implicându-l pe producătorul american Harvey Weinstein, urmată rapid în Franţa şi Canada de campania #BalanceTonPorc, împotriva hărţuirii în mediul profesional sau pe stradă.

În Spania, agenţia naţională de meterorologie (AEMET) a emis luni o serie de recomandări obişnuite pentru episoadele de caniculă (hidratare, pălării şi evitarea exerciţiilor fizice în miezul zilei), dar şi un avertisment legat de „un risc extrem” de incendii în anumite regiuni din Catalonia, Aragon, Navarra şi Extremadura.

Însă temperaturile cele mai ridicate sunt aşteptate în zilele următoare.   Potrivit AEMET, temperaturile ar trebui să depăşească probabil 40 de grade Celsius în anumite zone din centrul, sudul şi nord-estul ţării şi să atingă chiar 42 de grade Celsius în Valea Ebrului joi, vineri şi sâmbătă.

Germania ar putea să se confrunte la jumătatea săptămânii cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 70 de ani, recordul pentru luna iunie datând din 1947, când termometrul a indicat 38,2 grade Celsius la Frankfurt.

În Austria, agenţia de meteorologie ZAMG a prevenit populaţia în legătură cu riscurile de furtuni violente, cu temperaturi ce vor urca până la 37 de grade Celsius.

Canicula va ajunge şi în sudul Suediei începând de marţi, iar temperaturile vor depăşi în timpul zilei pragul de 30 de grade Celsius în Danemarca şi Suedia meridională.

Marea Britanie se aşteaptă la „furtuni violente”, pentru care meteorologii au emis avertismente valabile în zilele de luni şi marţi.    MAE atenţionează românii că în anumite zone din Grecia este risc ridicat de incendii de pădure

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează românii care vor să călătorească în Grecia că Secretariatul General de Protecţie Civilă anunţă că există, marţi, un grad ridcat de incendiu de pădure, gradul 4 sau 5, pe fondul vântului şi al temperaturilor ridicate.   „Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Secretariatul General de Protecţie Civilă avertizează că există un risc ridicat de incendiu de pădure (grad 4 din 5) pentru data de 25 iunie 2019, pe fondul vântului şi al temperaturilor ridicate în regiunile: Peninsula Attica; Viotia; Insula Evia; Korinthia; Argolida. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106728879, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă”, transmis reprezentanţii MAE, printr-un comunicat de presă

Citeste mai mult: adev.ro/ptn510

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *