Europa Plus: UE nu ridică încă sancțiunile contra Kosovo: tensiunile nu au scăzut, spune Bruxellul

Sursa foto: Wikimedia Commons

– Uniunea Europeană nu ridică restricțiile impuse Kosovo după violențele care au avut loc vara trecută în nordul țării. Situația nu se îmbunătățește, spun oficialii europene.

– Între timp, Bulgaria a votat un proiect de lege privind construcția de turbine eoliene pe mare, iar la Tirana, constructorii au găsit sub vechiul teatru, pasaje secrete și puncte de legătură din perioada comunistă.

Revista presei Europa Plus:

Uniunea Europeană declară că încă nu sunt îndeplinite condițiile pentru a ridica sancțiunile pe care le-a aplicat vara trecută contra Kosovo, după ce în nordul țării au avut loc cele mai puternice ciocniri din ultimul deceniu, între sârbi și kosovari, relatează Zeri.info.

Marko Makovec, directorul pentru Balcani la Serviciul European de Acțiune Externă, a declarat că situația din nordul Kosovo nu se îmbunătățește și că tensiunile continuă să crească.

Țările UE au impus măsuri punitive contra Kosovo după ce guvernul premierului Albin Kurti nu a dat curs cererilor UE și SUA de a calma conflictele din nordul țării iscate după ce autoritățile au vrut să impună primari albanezi în localități majoritare sârbești, având în vedere că sârbii boicotaseră alegerile.

Aproximativ 30 de soldați din forța NATO de menținere a păcii care apărau trei primării din nordul Kosovo, precum și 52 de sârbi au fost răniți în confruntările de vara trecută.

Măsurile punitive includ oprirea vizitelor oficialilor kosovari în UE și suspendarea unei mari părți a ajutorului economic al UE pentru mica republică balcanică.

Bulgaria a votat proiectul privind construcția de eoliene pe Marea Neagră

Parlamentarii au aprobat construirea de turbine eoliene pe mare, este un titlu din dnevnik.bg. Proiectul de lege privind energia produsă din surse regenerabile în zonele marine a fost adoptat de parlament în prima lectură cu 112 voturi „pentru,” 53 de voturi „împotrivă” și trei abțineri.

Scopul  acestui proiect este de a valorifica potențialul de producție și consum local de energie cu emisii scăzute de carbon și de a răspunde interesului investitorilor, se precizează în motivele actului legislativ. Textul definește zonele prioritare la Marea Neagră în care se pot construi eolienele, respectând zonele de pescuit și acvacultură, turistice, cele destinate exercițiilor militare și rutelor maritime.

Dreptul de a instala și exploata centrale eoliene offshore se va acorda prin concesiune pe o perioadă de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă cinci ani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: