Skip to content
Economie Societate

Europa poate genera suficientă energie eoliană pentru a alimenta întreaga planetă

Un studiu recent arată potenţialul enorm al fermelor de energie eoliană din Europa, ferme care ar putea într-o bună zi să atingă necesarul energetic pentru întreaga lume.

Sistemele de captare a energiei generate de vânt din Europa au potenţialul de a produce de 100 de ori mai multă energie decât în prezent, se arată într-un studiu comun al universităţilor din Sussex şi Aarhus.

În analiza care a luat în calcul toate fermele eoliene construite pe sol (nu şi în largul mărilor şi oceanelor) s-a calculat că doar bătrânul continent poate ajunge în 2050 se producă suficientă energie pentru toate continentele planetei.

Dacă toate fermele eoliene actuale şi-ar atinge potenţialul maxim, acestea ar ajunge să producă în total 52.5 TW, adică 1 MW pentru fiecare 16 cetăţeni europeni, anunță news.ro.

Autorii studiului susţin că acesta este atât de complet şi bine documentat încât ar trebui folosit de autorităţi pe viitor pentru punerea la punct a strategiei de dezvoltare a fermelor eoliene.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că nu mai puţin de 46% din suprafaţa continentului poate fi folosită cu succes pentru găzduirea acestor ferme şi producţia eficientă de energie eoliană.

Întregul studiu a fost realizat pe baza tehnologiilor actuale şi nu ia în calcul inevitabilele progrese care vor creşte şi mai mult eficienţa în ceea ce priveşte captarea enegiei eoliene.

Autorii studiului au calculat că mai pot fi instalate peste 11 milioane de turbine pe o suprafaţă de cel puţin 5 milioane de kilometri pătraţi. Energia generată astfel ar ajunge la 497 EJ.

Ţările cu cel mai mare potenţial în acest sens sunt Turcia, Rusia şi Norvegia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *