Europa: Serviciu militar obligatoriu? Ce țări au decis deja

rusia-militari
Sursa foto: Twitter

Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în Europa, în contextul războiului din Ucraina, care a schimbat perspectiva liderilor europeni.

În luna august, Lituania a anunțat intenția sa de a extinde serviciul militar obligatoriu, așa cum au făcut deja Danemarca și Norvegia. Planul este de a chema la pregătire militară chiar și pe cei care locuiesc sau studiază în străinătate. O idee în discuție presupune recrutarea voluntară a tinerilor pentru a participa la sesiuni de instruire care ar avea loc în fiecare vară, timp de trei ani.

Și Letonia are în plan reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Din 2024, toți bărbații cu vârste între 18 și 27 de ani vor fi obligați să efectueze 11 luni de pregătire militară, scrie stiridiaspora.ro.

Profesorul Vincenzo Bove, specialist în recrutare și profesor de științe politice la Universitatea Warwick, oferă o perspectivă asupra situației: „Forțele armate ale Europei, în special cele de-a lungul frontierei cu Rusia, au devenit conștiente că resursele umane sunt insuficiente. Recrutarea apare acum ca o soluție evidentă”, afirmă el.

O instruire de trei luni este considerată insuficientă

Totuși, profesorul, care și-a desfășurat serviciul în marina italiană timp de 15 ani, exprimă critici cu privire la această soluție: „Trebuie să recunoaștem că trei ani nu sunt suficienți pentru a preda cunoștințele de bază ale războiului. Chiar și utilizarea armamentului standard necesită o pregătire intensivă. Unele țări vorbesc despre programe de instruire de doar trei luni, ceea ce este insuficient. Acești tineri nu vor avea timp nici măcar să învețe să salute corect”, avertizează el.

Autoritățile din Franța au în dezbatere o formă „ușoară” a serviciului militar obligatoriu.

În Germania, cancelarul Olaf Scholz a respins recent o propunere a ministrului Apărării privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dar presiunea pentru o dezbatere la nivel național este simțită din partea întregului spectru politic, conform informațiilor obținute de publicația DW.

În România, prima încercare de reintroducere a serviciului militar obligatoriu a eșuat în 2015. Cu toate acestea, într-un proiect de lege prezentat anul trecut, Ministerul român al Apărării a susținut o propunere conform căreia toți cetățenii români cu vârsta potrivită pentru serviciul militar și care locuiesc în străinătate ar trebui să fie obligați să se prezinte la serviciul militar în termen de 15 zile în cazul unei mobilizări generale, mai scrie sursa citată.

Țările de Jos și Suedia

Armata olandeză are în prezent un deficit de 9.000 de soldați, iar guvernul ia în considerare creșterea numărului de soldați prin intermediul serviciului militar obligatoriu, așa cum face Suedia din 2018.

Cea mai mare țară scandinavă a desființat serviciul militar obligatoriu în 2010, dar l-a reintrodus pentru că nu s-au înscris suficienți voluntari. Acum, toți tinerii de 18 ani trebuie să se prezinte la datorie, dar doar o mică parte dintre ei sunt recrutați pentru serviciul militar efectiv, ceea ce este și cazul Norvegiei.

Danemarca are, de asemenea, un serviciu militar obligatoriu, dar există suficienți voluntari pentru a satisface cererea.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: