Skip to content
Politică

Europa stă pe ghimpi. Verhofstadt (ALDE european) pune tunurile pe Erdogan: Suntem la mila unui lider autoritarist!

Europa stă pe ghimpi. Guy Verhofstadt (liderul grupului ALDE din Parlamentul European) pune tunurile pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pe care îl cataloghează drept „un lider autoritarist”.

Într-o postare de marţi de pe Facebook, Verhofstadt aminteşte că, luni, Erdogan i-a cerut cancelarului german Angela Merkel să îl dea în judecată pe prezentatorul TV Jan Böhmermann, după ce acesta a citit, la televiziunea publică germană ZDF, o poezie satirică la adresa liderului de la Ankara.

„Da, poezia a fost un exemplu de prost gust, dar, într-o lume liberă, este permis prostul gust. Angela Merkel ar trebui să apere libertatea presei. Mă îngrijorează că ne aflăm acum la mila unui lider autoritarist precum Erdogan, care vrea să arate că ne poate îngrădi libertăţile, la fel cum procedează în propria ţară. În Parlamentul turc, Erdogan a declarat că, dacă nu obţine ceea ce doreşte în iunie, şi anume liberalizarea vizelor, înţelegerea cu UE s-a terminat, iar migranţii vor veni din nou în Europa”, scrie Guy Verhofstadt.

Acelaşi Verhofstadt califică gesturile lui Erdogan drept un „şantaj” la adresa Uniunii Europene, liderul ALDE din Parlamentul European indicând şi o soluţie pentru ieşirea din acest impas.

„Singurul mod în care putem să nu fim ţinta acestui şantaj este să ne facem temele şi să oferim soluţii europene, precum crearea unei Gărzi de Graniţă şi de Coastă Europeană, o politică europeană de azil, ca să ne descurcăm cu refugiaţii, precum şi un card albastru european pentru muncitori calificaţi”, încheie Guy Verhofstadt.

 

ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *