Skip to content
Politică Video

Europa, sub asediul valurilor de refugiaţi. Cristian Buşoi critică dur UE: Se află în marginea prăpastiei! EXCLUSIV (VIDEO)

Europa încă se află sub asediul valurilor de refugiaţi. Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi critică dur UE, susţinând că aceasta „se află acum în marginea prăpastiei”.

Invitat la cea mai recentă ediţie a interviurilor video PSnews.ro, prim-vicepreşeditntele PNL a discutat despre pericolul deloc neglijabil pe care imigranţii îl reprezintă pentru Uniunea Europeană, atrăgând atenţia asupra eşecului multiculturalităţii.

Totodată, eurodeputatul a vorbit despre vizita pe care a făcut-o, recent, în Liban, expunând problemele cu care se confruntă această ţară, care a primit deja mult mai mulţi refugiaţi decât Uniunea Europeană.

(00:05-19:32)

 

Dan Bucura: Bună ziua, domnule Cristi Buşoi. Bine aţi revenit la noi, în studioul PSnews.

Cristian Buşoi: Bună ziua.

Dan Bucura: Ultima dată când ne-am văzut, eraţi dat pe surse ca fiind candidat la Primăria Capitalei. Astăzi, lucrurile s-au schimbat. Aş vrea, în interviul nostru de azi, să atingem şi chestiuni legate de alegerile locale, de campanie, de viziuni şi aşa mai departe, dar şi chestiuni legate de politica externă, de criza refugiaţilor şi de multe lucruri care, până la urmă, ne vizează şi pe noi, România, ca parte a Uniunii Europene şi a problemelor globale. Haideţi să începem cu acestea. Mă gândeam… Recent, am văzut că Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Turcia, în ideea aceasta de a opri valul de refugiaţi. Deja s-au luat unele măsuri: din Grecia, au fost trimişi înapoi, spre Turcia, aceşti refugiaţi. Credeţi că poate fi aceasta o soluţie sau ar trebui dublate astfel de măsuri, pentru ca Europa să ţină, oarecum, departe acest flagel?

Cristian Buşoi: Este, într-adevăr, una dintre părţile unei soluţii mai ample. Evident că nu poate fi aceasta singura soluţie şi, înainte de orice, cred că Uniunea Europeană trebuie să-şi regândească modul său de funcţionare. În opinia mea, Uniunea Europeană se află acum în marginea prăpastiei: şi ca încredere a populaţiei în funcţionalitatea sa, şi ca eficienţă a acţiunii sale, şi ca pericol în faţa unui fenomen pe care nu-l mai poate stăpâni, care este fenomenul combinat al migraţiei cu radicalizarea unor grupuri extremiste islamiste şi pericolul terorist, care – iată – nu mai este nicidecum undeva la porţile Uniunii Europene, ci s-a întâmplat în inima Uniunii Europene: la Paris (în 13 noiembrie), la Bruxelles (în urmă cu câteva săptămâni). Prin urmare, toate aceste lucruri arată că Uniunea Europeană este, în acest moment, cu adevărat în faţa unui pericol. Din păcate, modul său de a funcţiona (care este unul birocratic, dus către compromis, către o zonă a corectitudinii politice) în acest moment pare a fi depăşit. Riscăm să ne înecăm cu propria corectitudine politică, riscăm cu adevărat să ducem către o radicalizare şi mai mare a unor grupuri. În acelaşi timp, creşterea dezamăgirii multor cetăţeni europeni în faţa a ceea ce se întâmplă. Politica multiculturalistă dusă în Franţa, în Belgia, în Marea Britanie şi-a dovedit limitele, s-a dovedit că a fost mai degrabă un eşec decât un succes. Oricum, Uniunea Europeană se confrunta cu probleme foarte grave: a fost criza grecească (chiar s-a vorbit despre ieşirea Greciei nu numai din zona euro, ci şi din Uniunea Europeană – Grexitul); în iunie, cetăţenii din Marea Britanie se pronunţă dacă vor sau nu să rămână în continuare în Uniunea Europeană (acel Brexit de care s-a tot spus); sunt foarte multe alte probleme legate de funcţionarea instituţiilor. Şi acum, vine o criză foarte gravă – cea a refugiaţilor, cea a pericolului terorist – care, în opinia mea, nu poate fi combătută doar prin a face un acord cu Turcia şi a ne asigura că Turcia primeşte înapoi sau păstrează în ţara sa o parte din refugiaţi.

Dan Bucura: Aici, aş nuanţa un pic, pentru că există curente de opinie diferite. Foarte mulţi spun că, până la urmă, nu criza refugiaţilor este vinovată de atentate şi de creşterea riscului terorist astăzi în Uniunea Europeană, ci – aşa cum aţi spus şi dumneavoastră mai devreme – politica din ultimii ani a unor state componente. Credeţi, totuşi, că se poate vorbi şi de un risc real cu privire în virtutea acestui exod de populaţie (până la urmă, necunoscută) care ajunge în spaţiul european?

Cristian Buşoi: Cu siguranţă. Fără a încerca să alarmăm şi fără a merge către un discurs cu adevărat extremist – aşa cum a fost cel al lui Viktor Orban, aşa cum a fost al altor câţiva (puţini, e adevărat) lideri din Uniunea Europeană, există, însă (şi, din păcate, îmbrăţişat şi de domnul Traian Băsescu cu foarte multă ipocrizie), există, totuşi, o şansă rezonabilă ca, printre sutele de mii (deja peste un milion de refugiaţi) să se infiltreze şi oameni care au gânduri necurate în ceea ce priveşte Uniunea Europeană: actuali terorişti, posibili viitori terorişti. Şi, oricum, Uniunea Europeană nu este pregătită – prin politicile pe care le are – să-i asimileze în mod corect şi eficient pe aceşti oameni. Cu siguranţă, într-o Europă nepregătită, într-o Europă în care avem deja 24% din cetăţeni aflaţi la limita sărăciei sau sub limita sărăciei, în condiţiile în care avem deja grupuri compacte care au creat universuri paralele… În Bruxelles, sunt universuri paralele: cartierul Molenbeek, străzi din alte cartiere nu seamănă cu străzile sau cu cartierele imediat de lângă ele şi deja sunt comunităţi foarte mari cu foarte multe tensiuni care nu au un viitor, care au acumulat ură, care nu s-au integrat… Or, primind acest moment în modul acesta, fără să ne reformăm, fără să gândim nişte politici eficiente, fără să-i obligăm pe acei oameni să se integreze în felul nostru de a fi (să-şi găsească un loc de muncă, să plătească taxe, să se comporte adecvat, aşa cum trebuie s-o facă într-o ţară a Uniunii Europene), nu va face această criză decât să crească influenţa acelor grupuri extremiste, anarhiste, islamiste profund (în sensul negativ – jihadiste, dacă vreţi), cu sau fără elemente deja trimise pentru acest scop din zona de conflict. Şi sigur că nu neapărat terorismul este legat de fenomenul migraţiei. E legat de eşecul Uniunii Europene şi ţărilor europene de a-i integra; e legat de faptul că, din păcate, încă se tolerează foarte multe comportamente inadecvate. Toţi oamenii ăştia care au făcut atentate nu sunt la primul contact cu autorităţile. Toţi au fost în vizorul autorităţilor pentru diverse delicte (mai mici sau mai mari): unii vindeau bunuri contrafăcute; alţii se ocupau cu maşini furate. Toţi se aflau sau ar fi trebuit să se afle în atenţia autorităţilor şi ar fi trebuit de mult să se ia măsuri mult mai ferme împotriva lor şi n-ar fi ajuns să producă victime omeneşti. Şi sigur: nu în ultimul rând, trebuie găsită o soluţie la sursă. Am fost de curând în Liban, am văzut o tabără de refugiaţi, dar…

Dan Bucura: Asta vream să vă-ntreb.

Cristian Buşoi: …şi o să vă povestesc, dacă mă-ntrebaţi. În schimb, vreau să vă spun că toţi liderii politici sau ai societăţii civile de acolo care şi ei sunt copleşiţi… La noi, au venit un milion de refugiaţi. În Liban, sunt aproape două milioane. Uniunea Europeană are 500 de milioane de locuitori, Libanul are 4 milioane. Şi, evident, pentru ei, povara este aproape imposibilă. Dar spun că, fără  a găsi o soluţie durabilă în Siria şi în Irak (în Siria, pentru înfrângerea armată a Statului Islamic şi eliminarea de la putere a lui Assad şi trecerea la o societate pe bază democratică, de alegeri libere; iar în Irak, evident, lupta foarte clară împotriva terorismului), nu vom opri nici exodul (sunt deja 4 milioane de sirieni care au plecat: 1.200.000 în Liban, 1.000.000 în Uniunea Europeană, 2.000.000 în Turcia), nu vom opri nici exodul şi nu vom opri nici terorismul.

Dan Bucura:  Voiam să vă întreb despre vizita dumneavoastră în Liban și chiar rugămintea ar fi, foarte pe scurt, să ne povestiți experiența de acolo. Cum ați perceput oamenii, ce spunau, ce imagine v-a lăsat, până la urmă, această experiență?

Cristian Bușoi: Am fost două zile în Beirut, în Liban, într-o delegație restrânsă a Partidului Popular European, de europarlamentari și de colegi din Partidul Popular European. Sigur că cel mai important moment și cel mai impresionat a fost vizita în tabăra de refugiați din Valea Bekaa. Este una dintre cele mai mari de refugiați sirieni. Am fost puternic impresionați. Sigur că în Liban sunt acei sirieni care nu au nicio șansă să plătească traficanții, călăuzele, acea lume infracțională care îi duce către Uniunea Europeană, și au fost nevoiți să meargă în Liban. În general, în tabere erau foarte multe femei, foarte mulți copii; cele mai multe dintre femei își perduseră soții, fie omorâți de regimul Assad, fie în diverse alte împrejurări. Erau și câțiva care fugiseră din fața Statului Islamic. E într-adevăr impresionat să vezi că în secolul 21, semeni ai tăi trăiesc în condiții de ev mediu, sunt dependenți de cei 26 de dolari pe lună pe care îi primesc pentru hrană de la donatorii internaționali, Organizația Națiunilor Unite, iar o parte dintre ei, cazurile cele mai extreme, primesc un ajutor la fel de modest, din partea unor organizații non-guvernamentale locale, susținute de la nivelul Statelor Unite sau la nivelul Uniunii Europene sau chiar din partea unor fundații de caritate, ai unor oameni de afaceri din Orientul Mijlociu. Dar la rândul lor, trebuie să plătească chirie pentru corturile în care stau înghesuiți și trebuie să plătească electricitatea. Plus, trebuie să-și procure hrana, care nu este deloc ieftină, chiar într-o țară ca și Libanul. Aceasta este partea umanitară pe care am ținut să o spun și care, sigur, e impresionantă. Nu contest faptul că există multe probleme și în Uniunea Europeană. Și România are zone ale sărăciei, dar cu adevărat acolo oricine ar merge se simte extrem de impresionat. Pe de altă parte, am văzut o lume care nu seamănă nicicum cu lumea în care trăim noi, nici ca și atitudine, nici ca şi obiceiuri, nici ca și fel de a pune problema, nici ca îmbrăcăminte, nici ca atitudine, până la urmă. Și mi-am dat seama că eforturile pe care trebuie să le facem este să rezolvăm problemele acolo. Căci dacă importăm către Uniunea Europeană acele probleme, dacă importăm către Uniunea Europeană acea lume, despre care v-am spus şi mai devreme – sunt deja un milion de oameni veniți, sunt deja multe comunități care au venit în ultimii ani și dacă mai vin refugiați în ritmul în care au venit, vă asigur că Uniunea Europeană va exploda. Și cred că e mult mai eficient să încercăm să punem la dispoziție mijloace financiare. Costul ar fi mult mai mic decât dacă am face lucrul acesta pe teritoriul Uniunii Europene. Eforturi diplomatice, plus o atitudine mult mai hotărâtă, în ceea ce privește situația din Siria – putem avea o șansă. Altfel, lucrurile vor fi extrem de complicate pentru noi.

Dan Bucura: Înainte  să abandonăm această temă a refugiaților, eu aș mai avea o singură întrebare. Ați și amintit, puțin mai devreme, despre relația puțin mai dură pe care a avut-o premierul Orban. Cum catalogați această inițiativă încă nefinalizată, de ridicare a unui gard, efectiv în sensul izolării a două granițe cel puțin,  demersul făcut până acum de către Ungaria, și dacă până la urmă, nu poate fi interpretat el ca o normalitate, atâta vreme cât nu este o premieră avem și cazul Israelului în care s-a făcut efectiv un sanctuar și pe baza unui gard de sârmă? Cum se poate, totuși, Uniunea Europeană să rămână un conglomerat, o alianță, atâta vreme cât statele pun problema  izolării ganițelor lor, fizic?

Cristian Bușoi:  Sigur că Ungaria are dreptul să facă acest lucru. Eu pot să cred că este mai degrabă un gest populist, așa cum, de exemplu, nu a fost în regulă nici felul în care, sub camerele de televiziune, autoritățile de poliție de fontieră ungare s-au purtat cu refugiații. Una este să spunem că nu putem improta în Uniunea Europeană problemele din Orientul Mijlociu, una este să spunem că nu putem, în acest moment, primi refugiați, cât timp e clar că nu îi putem acomoda și nu avem instrumente să-i integrăm cu adevărat în societatea Europeană și alta e să devenim inumani, de dragul voturilor, de dragul populismului, de dragul de a da un exemplu cât de ferm și cât de tenace ești în relația cu refugiații, să umilim nişte oameni care trebuie, până la urmă, tratați cu umanitate. Trebuie găsite soluții la această problemă, dar acestea trebuie făcute cu moderație, cu normalitate, cu echilibru și cu eficiență, nu cu lucrurile acestea care doar dau impresii și, de fapt, te ajută să câștigi voturi interne. Nu știu dacă acest gard va opri exodul și imigrația, evident însă că pot să înțeleg nervozitatea unor state europene, pe două dintre țările care au relații foarte permeabile și care încă sunt în Schengen (România a fost ținută în afara Schengen, deci are toate mijloacele să-și securizeze frontierele și a investit foarte mult). În schimb, Grecia și Italia, mai ales Grecia, este bine-mersi în continuare ținută în spațiul Schengen, în condițiile în care, numai anul trecut 850.000 de refugiați au intrat prin Grecia. E o situație care nu se poate rezolva punctual, trebuie ca Uniunea Europeană să se trezească, trebuie găsite soluții la nivel european, iar dacă unele state își iau nişze măsuri, ale lor, pentru a putea să se protejeze, toate aceste măsuri trebuie să aibă o anumită moderație și o anumită umanitate.

Dan Bucura: Vă propun să ne mutăm în spațiul mioritic, mai exact la spațiul Bucureștean. Mai avem puțin și, iată, vom alege primarul Capitalei. Dumneavoastră aţi fost o bună bucată de vreme propunerea partidului pentru această candidatură, aţi fost schimbat ulterior, de Ludovic Orban, întrebarea mea este dacă pentru această decizie a existat o motivaţie exclusiv prin prisma sondajelor preelectorale şi alte chestiuni legate de susţinerea partidului? Întrebarea, cu siguranţă, aţi mai răspuns la ea, dar poate până astăzi, aveţi o radiorafie mai exactă şi a momentului şi a ceea ce s-a întâmplat după.

Cristian Buşoi: Decizia de a-i preda ştafeta lui Ludovic Orban a fost luată în urma unei analize sociologice foarte atente şi în urma unei discuţii cu conducerea centrală şi cu preşedintele organizaţiei Bucureşti. Sigur că vă pot spune acum, privind în trecut, că nu întotodeauna m-am simţit puternic susţinut de Partidul Naţional Liberal. Mi se pare că uneori uităm că adversarul este PSD-ul şi ne folosim prea multe energii în competiţii interne sterile şi în planuri care ţin exclusiv de o logică a alegerilor interne din Partidul Naţional Liberal şi mai puţin de bătăliile politice pe care trebuie să le ducem şi de felul în care trebuie să convingem electoratul că suntem cei mai buni. Poate a contat într-un fel şi faptul că am simţit  o oarecare rezervă şi în interiorul Partidului Naţional Liberal, dar cea mai importantă decizie a fost legată de sondajele de opinie. Am avut sondaje de opinie care arătau că, în ciuda multor eforturi pe care le-am făcut, în ciuda faptului că am fost singurul candidat care  a  venit cu propuneri concrete şi cu un program complet pentru Bucureşti, în ciuda evenimentelor şi în ciuda contactului strâns pe care l-am avut cu bucureştenii, în ciuda campaniilor pe drepturile pacienţilor sau alte campanii pe care le-am făcut în această perioadă, încă se păstra o diferenţă între noi şi Partidul Social Democrat. Şi eu, şi Ludovic Orban, ne aflam la egalitate în preferinţele electoratului, undeva la scorul partidului, în jurul cifrei de 30%, dar urma să vedem cine are un potenţial mai mare de a coagula alte voturi din zona de dreapta, pentru a putea depăşi candidatul PSD, ţinând cont că avem alegeri într-un singur tur. Şi analiza mea, şi analiza colegilor, a fost aceea că Ludovic Orban este candidatul care poate câştiga, care poate coagula mai multe voturi de dreapta, a fost viceprimar, are foarte multă experienţă şi are un discurs foarte hotărât, foarte agresiv, în sensul bun al cuvântului, împotriva Partidului Social Democrat. Cred că încă lupta politică, diferenţierea faţă de un alt partid, mesajele de atac pot fi mai eficiente decât mesajele de construcţie, de proiecte concrete. Chiar dacă se clamează în spaţiul public că oamenii s-au săturat de lupta politică şi îşi doresc mai mult proiecte şi viziuni pozitive.  Şi în urma acestei analize, am predat această ştafetă, sunt total mobilizat în a-l susţine pe Ludovic Orban şi cred cu sinceritate în şansa lui Ludovic Orban de a câştiga Primăria Capitalei.

ppe

1 comentariu la “Europa, sub asediul valurilor de refugiaţi. Cristian Buşoi critică dur UE: Se află în marginea prăpastiei! EXCLUSIV (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *