„Europa trebuie să se trezească”. Țările participante alături de România la al doilea summit de la Paris

Emmanuel Macron-Ilie Bolojan summit
Sursa foto: Administrația Prezidențială
Preşedintele interimar Ilie Bolojan participă la a doua reuniune de urgenţă de la Paris despre Ucraina şi apărarea Europei în faţa Rusiei. Emmanuel Macron l-a primit la Palatul Elysee şi au avut o discuţie între patru ochi, înainte de începerea discuţiilor oficiale. Summitul a fost convocat după ce administraţia Trump a dat semnale că se îndepărtează de Europa şi le-a transmis liderilor europeni că trebuie să înfrunte singuri Rusia. 

Ilie Bolojan a fost aşteptat de Emmanuel Macron în faţa Palatului Elysee şi primit cu fanfară militară. Doar el şi premierul din Luxemburg au mers la Paris pentru summit – ceilalţi lideri participă online.

După întrevederea tete-a-tete, cei doi au plecat împreună spre sala în care au început discuţiile în sistem de teleconferinţă cu ceilalţi preşedinţi şi premieri din ţările baltice, Grecia, Cehia, Belgia, Norvegia şi Canada.

Summituri de urgență la Paris, după ultimele decizii ale Administrației Trump

Summitul are loc la 48 de ore după cel la care au fost convocaţi liderii principalelor state europene – cancelarul Germaniei, premierul Spaniei şi cel al Marii Britanii. Discuţiile vin la câteva zile după ce Donald Trump a aruncat în aer relaţiile cu blocul comunitar, iar Macron a atras atenţia că Putin lansează noi atacuri la adresa Europei. „Rusia reprezintă o ameninţare existențială pentru europeni (…) prin manipularea informațiilor în toate statele europene, prin manipularea proceselor electorale din România, (…) prin amenințările sale explicite, prin doctrina sa nucleară”, a declarat liderul de la Elysee.

La discuţiile de luni, liderii europeni s-au blocat la problema trimiterii trupelor de pace în Ucraina după încetarea războiului. Franţa, Marea Britanie şi Suedia susţin iniţiativa, iar Germania, Polonia şi Italia se opun. Toate ţările sunt însă de acord să mărească investiţiile pentru Apărare.

„Adevărul este că sunt în joc securitatea Europei şi capacitatea noastră de a ne apăra. Deşi, americanii, evident, rămân aliaţii noştri, nu trebuie să mai depindem de ei pentru securitatea noastră. Asta înseamnă că Europa trebuie să se trezească şi să crească nivelul cheltuielilor pentru Apărare, aşa cum facem deja în Franţa”, a declarat Sophie Primas, purtătorul de cuvânt al guvernului francez. „Rusia nu este o ameninţare doar pentru Ucraina, ci pentru noi toţi. Nu cred că se vor opri la Ucraina”, a declarat Mette Frederiksen, premierul Danemarcei.

Danemarca a suplimentat deja bugetul de anul acesta pentru înarmare cu 7 miliarde de euro. Îngrijorarea vine şi pe fondul avertismentelor că Trump ar putea retrage trupele americane din Europa şi să lase astfel continentul la cheremul lui Putin. Rusia pretinde că NATO trebuie să revină la formatul din 1997, când România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice nu erau protejate de Alianţă. În plus, Moscova cere şi eliminarea infrastructurii militare, inclusiv a scutului antirachetă de la Deveselu.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: