Skip to content
Internațional

Europarlamentare: Le Pen pune tunurile pe Macron și îl depășește în sondaje. Islamofobia crește în Germania

Reuters

Alegerile pentru Parlamentul European din 2019 pot produce o surpriză pe scena politică și pot strica tot planul președintelui francez Emmanuel Macron pentru Europa.

Cu o lună înainte de alegeri, Frontul Național condus de Marine Le Pen depășește partidul En Marche condus de Emmanuel Macron, arată un sondaj Opinionway. Frontul Național a ajuns la 24% din voturi, în timp ce Macron a scăzut la 21%, după o pierdere de 2 procente la sfârșitul lunii aprilie. Pe locul trei rămân Republicanii, care ar putea strânge 14% din voturi.

De asemenea, crește neîncrederea în președintele Franței. 46% dintre cetățeni consideră că acțiunile lui Macron și ale guvernului nu sunt esențiale pentru ei, ceea ce reprezintă o creștere de 5% față de luna martie 2019. 41% sunt în opoziție cu acțiunile lui Macron și ale guvernului, iar doar 10% îl mai sprijină pe președinte francez, în scădere cu 3%.

Se observă că pe măsură ce se apropie alegerile europarlamentare, interesul cetățenilor pentru acestea începe să se reducă. Comparativ cu luna martie, doar 52% dintre francezi mai erau interesați de alegeri, înregistrându-se o scădere de 5 procente, iar cei care nu sunt interesați au crescut cu 7%, ajungând la 47%.

În rândul francezilor, principalele probleme europene sunt: lupta împotriva terorismului (41%), mediul încojurător (41%), fiscalitatea (38%), șomajul (37%) și abia pe locul 5 regăsim protecția socială (33%, din top 5 e singura care înregistrează o scădere).

În Germania se amplifică problemele privind migranția și islamofobia. 54,1% dintre cetățenii germani nu mai sunt dispuși să accepte refugiați care cer azil politic pe teritoriul Germaniei, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu 2014, când persoanele care se opuneau refugiaților era la 44%, arată un raport realizat de Fundația Friedrich Ebert. De asemenea, se observă o creștere și în rândul germanilor care se opun islamicilor sau romilor. Germanii care cred în „teorii ale conspirației” ajung la 46% și sunt convinși că deciziile politice nu sunt luate de parlamentul sau guvernul național, ci de puternice „organizații secrete” care influențează instituțiile statului.

Scena politică din Germania nu are răsturnări de situație spectaculoase și totul continuă în ritmul deja cunoscut. Creștin-Democrații domină sondajele cu 31%, urmați de Verzi cu 18% și de Social-Democrați cu 17%, potrivit politico.eu. Însă Angela Merkel a pierdut foarte mult din influența de pe scena politică națională, iar acesta ar putea în viitor să ocupe un loc într-o instituție europeană.

Partidul islamofob și nazist Alternativa pentru Germania nu reușesc să crească și pare blocat la 11%, după ce în urmă cu câteva luni era la 15% în mod constant. Acesta rămâne totuși a patra forță politică a țării. De asemenea, și Die Linke, partid de stânga cu viziune comunistă, este în scădere comparativ cu noiembrie 2018. Aceștia ar putea strânge la alegerile europarlamentare doar 7% din voturi. În Germania lucrurile sunt foarte clare în privința partidului care va câștiga alegerile europarlamentare, rămâne de văzut pe cine vor decide să sprijine pentru Comisia Europeană.

Marea supriză poate veni din Franța, unde suveraniștii câștigă teren și au bătut palma cu Matteo Salvini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *