Europarlamentare2024: Luxemburghezul Nicolas Schmit, unicul aspirant al socialiştilor europeni la conducerea CE

Sursă foto: commissioners.ec.europa.eu

Politicianul luxemburghez Nicolas Schmit, actualul comisar european pentru muncă, este unicul candidat al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) pentru a conduce lista socialiştilor la alegerile europarlamentare din iunie şi, prin urmare, pentru a conduce Comisia Europeană în legislatura 2024-2029, relatează agenţia EFE.

PES a confirmat joi că Schmit, în vârstă de 70 de ani, a fost singurul socialist care şi-a exprimat interesul pentru acest post, astfel că la următorul congres al socialiştilor europeni, care se va desfăşura la Roma pe 2 martie, va fi ales prin aclamare.

Socialiştii sunt astfel primul dintre marile grupuri politice din Parlamentul European care-şi aleg capul de listă pentru alegerile din iunie – deşi nu este încă o nominalizare oficială -, în timp ce actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată să confirme dacă doreşte încă un mandat în acest post şi să conducă lista Partidului Popular European (PPE).

În sondajele pentru scrutinul european din iunie, socialiştii sunt pe locul doi, în urma popularilor, prin urmare Von der Leyen ar avea prima şansă pentru a obţine din nou postul de şefă a executivului comunitar.

Dar ea va trebui să convingă de asemenea şefii de stat şi de guvern ai statelor UE, iar apoi şi noul Parlament European, pentru care aceleaşi sondaje arată că o alianţă între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă-dreaptă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: