Europarlamentare 2024. Se votează în Cehia, Estonia, Italia, Letonia, Malta şi Slovacia

Sursă foto: Freepik

Sâmbătă se votează pentru Parlamentul European în Cehia, Estonia, Italia, Letonia, Malta şi Slovacia; dpa remarcă avansul mare faţă de rivalii politici cu care este creditată în sondaje Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei.

În Cehia, Estonia şi Italia este a doua şi ultima zi de vot, iar în Slovacia – unde a avut loc recent o tentativă de asasinat împotriva premierului Robert Fico, în Letonia şi Malta sâmbătă este singura zi când se votează în alegerile europarlamentare. La nivelul întregii Uniuni Europene, urnele s-au deschis cel mai devreme în Olanda, joi, şi se vor închide duminică. Primele rezultate preliminare vor fi cunoscute abia duminică seara, după încheierea votării în toate cele 27 de state membre ale Uniunii, şi vor fi actualizate luni dimineaţa devreme.

Lidera dreptei italiene ar putea avea un rol decisiv în desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, dacă partidul ei, Fratelli d’Italia (FdI, Fraţi din Italia, primele cuvinte ale imnului naţional italian – n.red), înregistrează un rezultat foarte bun. Italia, a treia ţară ca populaţie din UE, va avea 76 de europarlamentari din cei 720.

Un „sondaj al sondajelor” alcătuit de site-ul Politico, citat de dpa, estimează că FdI va obţine 27% din voturi, cu şase puncte procentuale mai mult de cât Partidul Democrat, de centru-stânga.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: