Skip to content
Alegeri

Europarlamentarele din 2019 – mers pe sârmă pentru Orban: între succes istoric și eșec răsunător EXCLUSIV

mediafax.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă în ce fel președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, riscă să se frigă puternic în perspectiva alegerilor europarlamentare din 2019, unde aparent se vrea în fruntea listei de candidați.

Chiar dacă pare devreme, PNL a început deja să lucreze la listele de candidați pentru scrutinul de peste doi ani. De altfel, subiectul a fost atins deja de către liderul liberal, Ludovic Orban, într-un interviu acordat agenției Mediafax în iulie.

Intenţia mea e de a construi o lista pe sistem meritocratic. Să fie candidaţi desemnaţi din partea fiecărei regiuni. Voi ţine cont şi de competenţa pe care o au oamenii pe anumite domenii. Echipa pe care o trimiţi la Bruxelles trebuie să fie interdisciplinară. La ora actuală, cele mai multe decizii care sunt luate la nivelul instituţiilor europene afectează viaţă de zi cu zi a românilor. Vom fi foarte activi în susţinerea intereselor României”, spunea atunci Ludovic Orban.

Ei bine, între timp au trecut trei luni, iar sursele PSnews.ro arată că PNL a accelerat pregătirile pentru scrutinul din 2019 și – mai mult – că însuși Orban (ca un strateg desăvârșit) ar dori să se afle în fruntea listei: atât pentru a trage în sus seria de candidați, cât și pentru a-și asigura din timp o funcție oficială în afara partidului.

Am subliniat această a doua parte, întrucât anume ea reprezintă o sabie cu două tăișuri pentru fostul ministru al Transporturilor.

Ne gândim că scenariul lui Orban are riscuri crescute, în primul rând din cauză că un eventual eșec electoral al PNL i-ar aduce automat fostului deputat pierderea președinției. Iar cum partidul nu duce în acest moment lipsă de pretendenți care își revendică succesiunea la scaunul lui Orban, orice pas greșit al actualului lider ar putea însemna și un sfârșit răsunător pentru el.

Al doilea risc se leagă de o problemă chiar mai gravă ce încă planează asupra președintelui PNL: procesul în care DNA îl acuză de folosirea influenței politice și unde a fost achitat la limită în primă instanță (cu scorul de 2-1 între judecători). Având în vedere că sentința de la fond a venit după numai 6 luni de la trimiterea în judecată, ne așteptăm ca și cea definitivă să apară cel puțin la fel de repede (deci cu mult înaintea europarlamentarelor). În cazul unei achitări, calea spre succes este larg deschisă. Pe de altă parte, ipoteza unei condamnări are implicații lesne de ghicit: nu doar dispariția de pe lista de candidați, ci și din conducerea PNL.

Pentru că am adus vorba despre listele de candidați, trebuie să vă spunem că sursele PSnews.ro dau ca sigure până acum următoarele nume pentru pozițiile eligibile să ocupe un fotoliu de europarlamentar:

  • Daniel Buda – europarlamentar cu experiență care va candida pentru regiunea Cluj. Inițial, acesta a deținut funcția de consilier în Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, în iunie 2004. Ulterior a devenit deputat în Parlamentul României, unde a condus mai multe comisii (juridică, de revizuire a Constituției, de elaborare a codurilor civile și penale).
  • Cristian Bușoi – candidat pe regiunea București-Ilfov. Actualul președinte al organizației București și vicepreședinte la nivel național este membru al PNL de la 18 ani. Europarlamentar din anul 2007, Bușoi și-a concentrat activitatea din Parlamentului European în jurul educației în materie de sănătate.
  • Adina Vălean – de profesie matematician, este europarlamentar din partea PNL din noiembrie 2007. Din iulie 2014, soția fostului lider PNL Crin Antonescu este vicepreședinte al Parlamentului European.

În egală măsură, sursele PSnews.ro susți că Ludovic Orban a avut deja discuții informale cu o serie de primari proeminenți din PNL, invitându-i să candideze. Astfel, în ipoteza în care așezările vor fi făcute (repetăm: deocamdată discuțiile sunt informale – la nivel orientativ), bătălia pentru fotoliul de eurodeputat pe locurile rămase neocupate rămâne să se dea între:

  • Mircea Hava – membru fondator al Partidului Democrat Alba în 1990, cel care este primar al municipiului Alba Iulia neîntrerupt din 1996 până în prezent a preluat în 1994 președinția organizației județene, a intrat în 2003 în Biroul Permanent Național al PD, ocupând până în 2005 funcția de secretar executiv al Departamentului pentru Administraţie Publică Locală. De atunci până la fuziunea cu PNL din 2015, Hava a fost vicepreședinte la nivel național al PD.
  • Cătălin Flutur: primar al municipiului Botoşani între 2004 și 2012, apoi din 2016 până în prezent, politicianul lucrase în domeniul ingineriei înainte să intre în politică, ocupând între 2012 și 2016 (anterior, între 1998 și 2000) funcția de director general la SC Locativa SA Botoșani. Între 2000 și 2004, Flutur activase î calitate de consilier local PD. Înainte de 1990, același Cătălin Flutur lucrase la întreprinderea Electrocontact din localitate. În CV-ul lui mai apare că a fost membru al Consiliului de Conducere din Asociaţia patronală UGIR 1903.
  • Ilie Bolojan: primar al municipiului Oradea din 2008, Bolojan (provenit din vechiul PNL) fusese din 2007 secretar general al Guvernului, iar anterior (din 2005) prefectul județului Bihor. Perioada 2004-2005 l-a găsit pe Bolojan într-un fotoliu de consilier județean, după ce din 1996 activase în calitate de consilier local.
  • Gheorghe Falcă: primar de Arad din 2004, el avusese anterior (din 2000) activitate administrativă în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean. În afara politicii, fostul membri PD / PDL lucrase ca inginer la EDICT Arad și EDICT București, precum și la firma italiană DIPENTA.

Ca să concluzionăm

Aceștia sunt oamenii pe care se pare că mizează Ludovic Orban, din informațiile noastre de până acum. Dincolo de plusurile și minusurile fiecăruia dintre ei, privirile acum trebuie să fie îndreptate către însuși președintele PNL. Nu de alta, dar, după câte vedem, din ambiția de a reveni pe o poziție mai importantă decât cea de parlamentar (deținută înainte că dosarul DNA să-l oblige a se retrage din prim-planul Partidului Național Liberal până la prima achitare), Ludovic Orban riscă să își dinamiteze efortul pe care el însuși l-a făcut până acum. Dacă un eventual eșec va veni înainte de o eventuală sentință finală de condamnare (ceea ce nu-i dorim, ci doar luăm în calcul), același Orban își va da singur mat: nu va mai putea arunca pe nimeni vina propriei nereușite, care astfel va fi cu atât mai răsunător.

Președintele PNL, Ludovic Orban, nu a fost disponibil pentru comentarii. Vom reveni în măsura în care vom obține un punct de vedere din partea liderului liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *