Skip to content
Politică

Europarlamentari PSD, pe dinafara listei pentru un nou mandat: cine pierde fotoliul de la Bruxelles

Partidul Social-Democrat și-a desemnat astăzi candidații la alegerile europarlamentare din mai. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, după ședința Comitetului Executiv Naţional al partidului.

Lista prezentat de social-democrați aduce o serie de surprize notabile. Printre primii 10 candidați pentru viitoarele alegeri se mai regăsesc doar trei actuali europarlamentari, Dan Nica, Andi Cristea, respectiv Maria Grapini. Mai mult decât atât de pe lista celor 33 de candidați lipsesc cu totul mai mulți europarlamentari actuali precum Claudia Țapardel și Ioan Mircea Pașcu.

Cazul celor doi este cu adevărat interesant. Nu mai devreme de 11 martie Pașcu anunța pe pagina sa de Facebook că: “întrucât mai multă lume – inclusiv de partid – mă întreabă dacă voi candida pentru un post de europarlamentar din partea PSD, răspund pozitiv: da, candidez!”. Ei bine, acesta nu și-a mai făcut loc nici măcar în primii 33, deși la alegerile precedente se afla pe poziția a 8-a a listei comune PSD-UNPR-PC. Și europarlamentarul Claudia Țapardel declara astăzi pentru PSNews.ro că: “având în vedere toată activitatea pe care am avut-o, eu cred că voi fi pe un loc eligibil”. La alegerile precedente Țapardel ocupa poziția a 15-a pe lista de vot.

Despre europarlamentarul Victor Boștinaru știm că s-a retras singur din cursă, cât despre alții precum Corina Crețu, plecată la Pro România sau Cătălin Ivan, exclus din PSD, absența lor nu reprezintă o surpriză. Totodată, foști candidați precum Ecaterina Andronescu sau Viorica Dăncilă, ocupă în prezent funcții de conducere în stat, astfel că aceștia nu au mai candidat în aceste alegeri.

Claudiu Tănăsescu, Damian Drăghici, Doru Frunzulică sau Sorin Moisa sunt alți actuali europarlamentari PSD care nu se mai regăsesc pe lista candidaților la alegerile din mai. Trebuie menționat de asemenea că față de alegerile precedente acolo unde ocupa abia poziția a 17-a pe lista PSD-UNPR-PC, Victor Negrescu a ajuns acum pe poziția cu numărul 10 pe lista PSD, având șanse mari să prindă un fotoliu de europarlamentar.

De departe, marea surpriză de pe lista PSD o reprezintă pastorul Chris Terheș poziționat pe locul al 4-lea. O surpriză o putem considera prezența fostului președinte al Comisiei de Control a SRI, Claudiu Manda pe poziția a 3-a, dar și a jurnalistului Carmen Avram în poziția secundă. Între primii 10 îi mai găsim și pe senatorul Dragoș Benea, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău. Actualul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb deschide lista PSD la europarlamentare.

Primii 10 candidați PSD la alegerile europarlamentare:

  1. Rovana Plumb
  2. Carmen Avram
  3. Claudiu Manda
  4. Chris Terhes
  5. Dan Nica
  6. Maria Grapini
  7. Tudor Ciuhodaru
  8. Dragos Benea
  9. Victor Negrescu
  10. Andi Cristea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *