După ce Tribunalul Uniunii Europene a concluzionat că Comisia Europeană a încălcat normele de transparență în cazul Pfizergate, europarlamentarii au salutat decizia ca pe o victorie împotriva politicii de informare uneori opace a Comisiei Europene.
Reacția deputaților europeni sugerează o frustrare profundă cu privire la abordarea generală a Comisiei în materie de comunicare.
„Sunt mulțumită de această hotărâre, deoarece este un imbold clar pentru președinta von der Leyen și Comisie să își schimbe practicile”, a comentat vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate a Parlamentului European, Tilly Metz (Verzii/Alianța Liberă Europeană, Luxemburg).
Conform verdictului, Comisia Europeană ar fi trebuit să acorde reporterilor New York Times acces la mesajele SMS pe care Ursula von der Leyen le-a schimbat în timpul crizei COVID cu directorul gigantului farmaceutic Pfizer, Albert Bourla. La acea vreme, UE negocia cu Pfizer un contract pentru aproximativ 1,8 miliarde de doze de vaccinuri.
„Ursula von der Leyen a provocat daune durabile democrației în UE”
Vicepreședintele grupului Stângii, Martin Schirdewan (Germania), consideră această decizie „o umilință” pentru Comisia Europeană.
„Ursula von der Leyen a provocat daune durabile democrației în UE prin lipsa sa de transparență”, a adăugat el, făcând apel la Comisia Europeană să „publice imediat” istoricul schimburilor de mesaje pentru „a evita alte daune aduse UE și credibilității politicii europene”.
Chiar și puținii deputați din grupul Partidului Popular European care au răspuns întrebărilor ziariștilor EurActiv au recunoscut: Comisia a afectat încrederea cetățenilor europeni în UE.
„Comisia Europeană are o datorie de transparență și nu poate ignora cererile de acces la documente”, a declarat Laurent Castillo (PPE, Franța). „Această decizie a instanței este importantă pentru încrederea cetățenilor și arată că Comisia nu are toate drepturile, inclusiv acela de a da lecții tuturor fără a aplica principiile fundamentale pe care pretinde că le susține”.
„Von der Leyen și Comisia trebuie să fie trase la răspundere”
Europa Națiunilor Suverane (ESN) a declarat că „această nerespectare deliberată a obligațiilor legale și a transparenței nu poate rămâne nepedepsită”.
Christine Anderson (Germania) a descris „comportamentul personal necorespunzător” al lui von der Leyen ca fiind „emblematic pentru un eșec instituțional mai larg în cadrul Comisiei”. Atât von der Leyen, cât și Comisia „trebuie să fie trase la răspundere”, a spus ea.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în acest caz, deoarece nu este încă clar dacă mesajele au fost șterse sau dacă acestea mai există.
Grupul ESN dorește să facă presiuni pentru crearea unei comisii parlamentare de anchetă care să o oblige pe von der Leyen să depună mărturie sub jurământ.
„Numai un astfel de proces poate asigura o responsabilitate reală și cuprinzătoare”, a declarat Anderson.
Problema ar trebui, de asemenea, revizuită în timpul discuțiilor în curs privind reformarea regulamentului european privind accesul la documente, vechi de peste 20 de ani, care reglementează dreptul publicului de a avea acces la documentele instituțiilor UE.
Raquel García Hermida-van der Walle (grupul Renew Europe), care va participa la aceste discuții, dorește să se bazeze pe această hotărâre judecătorească pentru a crește presiunea.
„Această hotărâre ne întărește enorm poziția în negocieri”, a declarat ea, calificând decizia drept „absolut corectă”.
Manon Aubry, vicepreședintele grupului Stângii, care solicită instituirea unor „mecanisme de protecție”, consideră că alte instrumente ar fi putut contribui la prevenirea Pfizergate.
„Acesta ar fi trebuit să fie rolul autorității independente de etică”, a declarat ea.
Crearea acestei autorități de etică, o idee care a apărut în urma Qatargate, a făcut obiectul unui vot miercuri dimineață în cadrul Comisiei pentru Afaceri Constituționale a Parlamentului European. De data aceasta, diviziunile politice au revenit la normal, iar deputații europeni de dreapta și de extremă-dreapta au respins textul.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News