Europarlamentarii evaluează situația din Ungaria / În iunie va fi audiere pentru a decide dacă vor debloca fondurile

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: X

Miercuri dimineață, deputații europeni au discutat despre Consiliul European din decembrie, despre viitorul summit special din 1 februarie, și au evaluat situația din Ungaria. Potrivit oficialilor europeni, Ungaria va fi audiată din nou în iunie, atunci când se va decide deblocarea sau menținerea blocării fondurilor europene destinate guvernului de la Budapesta.

În numele Președinției belgiene a Consiliului UE, ministrul Afacerilor Externe Hadja Lahbib a spus că speră că cele 27 de state membre vor ajunge la un acord la 1 februarie pentru reforma bugetului pe termen lung al UE, care să servească drept bază pentru negocieri cu Parlamentul.

În ceea ce privește Ungaria, acesta a spus că președinția va continua să lucreze la procedura în curs de desfășurare a articolului 7 alineatul (1) și a anunțat că o nouă audiere cu Ungaria va avea loc în iunie. Ea a subliniat că evaluarea implementării reformelor de către autoritățile maghiare – pentru a permite deblocarea fondurilor UE – este o sarcină a Comisiei.

Sperăm că dialogul dintre Ungaria și Comisie va da roade, a spus oficialul belgian.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a subliniat rolul crucial al UE în navigarea lumii „într-o eră a confruntării și conflictelor, a fragmentării și a fricii”.

Ea a subliniat deciziile semnificative luate de UE, cum ar fi noul pact privind migrația și azilul și deschiderea discuțiilor de aderare cu Ucraina, lăudând-o pe aceasta din urmă pentru reformele democratice rapide și cuprinzătoare. Ea a subliniat angajamentul UE față de o politică ambițioasă de extindere, planificarea unei UE cu peste 30 de state membre.

Șefa Comisiei a subliniat, de asemenea, necesitatea revizuirii bugetului UE pentru a asigura un sprijin substanțial și durabil pentru Ucraina. Abordând situația din Ungaria, președintele von der Leyen a apărat recenta decizie a Comisiei de a elibera o parte din fondurile UE reținute.

Această decizie a venit în urma asumării de către Ungaria a reformelor judiciare ca răspuns la mai multe recomandări ale UE”, a explicat von der Leyen, adăugând că aproximativ 20 de miliarde de euro rămân înghețate.

„Nu cedați șantajului Ungariei”

Mai mulți deputați europeni au lăudat deciziile istorice ale Consiliului European cu privire la extinderea UE, cum ar fi deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, dar au fost dezamăgiți de eșecul de a conveni asupra revizuirii bugetului pe termen lung a UE și a sprijinului suplimentar pentru Ucraina.

 Consiliul European trebuie, au spus ei, să ofere și să fie gata să ia în considerare toate opțiunile posibile, sugerând posibilitatea unei cooperări consolidate sau avansând în procedura articolului 7 pentru a priva Ungaria de drepturile sale de vot.

Mulți europarlamentari i-au îndemnat pe liderii UE să nu cedeze șantajului Ungariei, să ofere informații suplimentare despre deblocarea de către Comisie a elementelor de finanțare UE care au fost înghețate din cauza mecanismului statului de drept și să răspundă solicitărilor Parlamentului conform articolului 7. Deputații europeni au subliniat, de asemenea, nevoia de a menține o comunicare deschisă cu Ungaria și de a asculta preocupările acesteia.

Unii vorbitori au dorit, de asemenea, o renaștere a ideii unei Uniuni Europene de Apărare pentru a fi gata să se opună lui Putin. Alții au semnalat necesitatea de a evita măsurile de austeritate și de a oferi mai multe fonduri UE pentru cauze sociale și de mediu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: