Skip to content
Politică

Europarlamentarii români din grupul S&D solicită Consiliului UE să aprobe aderarea României la spațiul Schengen: Cetățenii români merită tratament egal

rador.ro

Delegația europarlamentarilor români din grupul Socialiștilor și Democraților Europene solicită ca aderarea României la spațiul Schengen să nu mai fie întârziată, argumentând că cetățenii români merită tratament egal în Uniunea Europeană, informează delegația într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Comisia Europeană a transmis, recent, Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene o nouă Strategie pentru a face cea mai mare zonă de liberă circulație din lume – Spaţiul Schengen – mai puternică şi mai rezilientă.

În acest context, având în vedere că Raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen va fi prezentat și votat în plenul Parlamentului European în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg și ținând cont de faptul că România îndeplinește criteriile necesare, delegația română din S&D solicită “Consiliului să aplice integral acquis-ul Schengen în privința eliminării controalelor la frontierele interne cu România și Bulgaria”.

Delegația română S&D consideră că aderarea la spațiul Schengen este un obiectiv politic major pentru România, făcând parte din angajamentul asumat prin Tratatul de aderare la UE. Astfel, eurodeputații social-democrați susțin eliminarea dublelor standarde aplicabile cetățenilor, acestea fiind exacerbate de pandemia COVID-19.

“Cetățenii români – lucrători sezonieri sau oricare alți cetățeni care lucrează în afara țării – au suferit enorm de pe urma controalelor de la graniță. Am cerut în repetate rânduri aplicarea integrală a drepturilor de tratament egal pentru România și Bulgaria în Uniunea Europeană, prin eliminarea controalelor la frontierele interne. Încrederea cetățenilor noștri în felul în care Uniunea Europeană administrează Schengen a fost zdruncinată, dar acum este momentul să consolidăm Europa și să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, au explicat reprezentanții Delegației Române S&D.

Aceștia au atras atenția că toți cetățenii non-Schengen au suferit în urma impunerii unor măsuri suplimentare de control, în unele cazuri chiar abuzuri, fiind încălcat astfel acquis-ul Schengen.

“Sprijinim întru totul măsurile de sănătate publică luate pentru a limita răspândirea COVID-19, dar orice măsuri de combatere a pandemiei și de restricționare a drepturilor și libertăților fundamentale trebuie să respecte întotdeauna spiritul și litera legii. Existența pandemiei nu trebuie să se transforme într-un pretext prin care Statele Membre să poată desfășura activități abuzive”, a menționat delegația română S&D din Parlamentul European.

Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii iunie o nouă strategie pentru un spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient, iar printre obiective se numără și acceptarea țărilor pregătite de aderare, și anume România, Bulgaria și Croația.

Executivul european consideră că viitorul Schengen trebuie să fie marcat de acceptarea acelor țări membre UE care nu fac încă parte din acest spațiu, argumentând că este o așteptare legitimă și o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare.

Țările care nu fac încă parte din spațiul Schengen sunt Bulgaria, Cipru, Croația, Irlanda și România.

Parlamentul European a dat deja în 2011 undă verde pentru aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, poziție reafirmată de-a lungul vremii de mai multe ori până la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește Comisia Europeană, cât și legislativul european, care a mai votat o astfel de rezoluție și în 2018

La sesiunea plenară de la Strasbourg din 5-8 iulie 2021, Parlamentul European (PE) va cere din nou ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen, în urma votării raportului anual privind spațiul de liberă circulație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *