Skip to content
Politică

Europarlamentarii români explică proiectul Comisiei Europene privind exploatarea sării: „Va avea un impact asupra industriei din România”. Ce modificări propun birocrații europeni

www.europarl.europa.eu

Comisia Europeană (CE) intenționează să modifice legislația privind exploatarea zăcămintelor de sare, potrivit unui draft intrat în posesia PS News. Societatea Națională a Sării (SALROM) a arătat că aceste modificări ar afecta grav industria sării din țara noastră, iar 1.000 de angajați ar risca să-și piardă locul de muncă. 

Cristian Bușoi, europarlamentar și vicepreședinte PNL, a explicat, pentru PS News, intențiile Comisiei Europene care nu vrea să interzică exploatările, ci doar să stabilească noi criterii pentru sarea organică. „Încă o dată, nu vorbim de a interzice exploatările, altele decât cele explicate în actul delegat, dar doar acestea vor putea fi promovate, etichetate, vândute ca și sare organică.” 

Cristian Bușoi se arată dispus să apere interesele industriei sării din România și precizează că grupul PPE a făcut presiuni asupra Comisiei pentru ca modificările să fie mai flexibile și să nu afecteze grav industria sării din Europa. 

Vicepreședintele PNL arată că grupul Verzilor, din Parlamentul European, ar putea să respingă proiectul Comisiei deoarece a cerut măsuri mult mai stricte. Decizia finală va fi în Parlamentul European, care va trebui să decidă dacă acceptă sau nu propunerea Comisiei. 

„Este o propunere în formă de draft, ce urmează a fi finalizată, din informațiile pe care le avem, în perioada imediat următoare. Este o propunere care ține de un act delegat, de procedura de comitologie, asta înseamnă că Parlamentul European poate să spună „da” sau „nu” privitor la această propunere, nu intră pe fond, nu se fac amendamente pe articole, ci doar acceptă sau nu propunerea Comisiei Europene. 

Încă din 2019 se discută despre acest subiect. Au fost semnale dinspre Parlamentul European și dinspre grupul din care fac parte de a simplifica și de a face mai puțin rigide condițiile în ceea ce privește obținerea sării organice. Deși Comisia Europeană merge în această direcție, clar va avea un impact asupra industria sării din Uniunea Europeană și România. 

Încă o dată, nu vorbim de a interzice exploatările, altele decât cele explicate în actul delegat, dar doar acestea vor putea fi promovate, etichetate, vândute ca și sare organică. Sunt de asemenea de acord cu unele îngrijorări exprimate de SALROM, de societatea română care se ocupă de exploatările de sare și care, în contextul războiului din Ucraina, în contextul agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, a căpătat și o dimensiune regională, și evident una strategică,  nu doar pentru România, ci și pentru țările din regiune. În funcție de cum va arăta actul delegat final, vom vedea în ce măsură putem să ne coordonăm pentru a avea cel mai bun rezultat pentru România și pentru industria sării din România. 

Aștept versiunea finală a documentului. Mă aștept ca grupul Verzilor, grupul ecologiștilor din Parlamentul European, să inițieze obiecție pentru că ar fi vrut să fie și mai stricte condițiile decât cele din draftul care circulă în mod informal. Rămâne de văzut care ar putea fi cea mai bună strategie. Mulți colegi din grupul PPE au făcut presiuni pe Comisia Europeană să fie mai flexibilă în descrierea condițiilor privind obținerea sării organice. Trebuie clarificate niște lucruri pentru a rămâne, totuși, și cu exploatările clasice, cele care se fac în România, și să aibă o piață de desfacere pentru că nu va putea fi totul obținut din mare sau din felul în care sunt explicate condițiile pentru sarea organică”, a declarat Cristian Bușoi pentru PS News. 

De asemenea, inclusiv Carmen Avram, europarlamentar PSD, s-a arătat dispusă să apere interesele industriei sării din România: 

„Proiectul Comisiei e încă în discuție, nu e finalizat și, deci, încă nu a ajuns în Parlament. În momentul în care forma finală va fi trimisă Parlamentului, membrii Comisiei pentru Agricultură, inclusiv eu, vor modifica propunerea, astfel încât ea să nu fie nici contrară legislației europene, nici – mai ales – sectorului sării din România”, a declarat Carmen Avram pentru PS News. 

CITIȚI ȘI: DOCUMENT Birocrații europeni vor să modifice legislația exploatării zăcămintelor de sare. Consecințe dezastruoase pentru România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *