Skip to content
Politică

Europarlamentarii români, precizări esențiale de la Bruxelles. Ce se discută despre aderarea României la Schengen și de ce în 2023 vom avea șanse mai mari

Twitter

Există șanse ca România să intre în spațiul Schengen în cursul acestui an, este de părere europarlamentarul PSD Victor Negrescu. În exclusivitate pentru PS News, social-democratul a precizat, însă, că pentru a face acest lucru „avem nevoie de o strategie coerentă și de o nouă abordare mai profesionistă, precisă, gândită, implementată în acest sens”.

„Trebuie să abordăm lucrurile altfel decât cum s-au abordat și anul trecut, când, de asemenea România avea o șansă de a adera la zona de liberă circulație”, atrage atenția Negrescu.

„Există șanse ca România să intre în spațiul Schengen în cursul acestui an. Pentru a face acest lucru avem nevoie de o strategie coerentă și de o nouă abordare mai profesionistă, propusă, gândită, implementată în acest sens. Adică, practic, să abordăm lucrurile altfel decât cum s-au abordat și anul trecut, când, de asemenea România avea o șansă de a adera la zona de liberă circulație. În momentul de față nu avem această strategie și trebuie ca dincolo de declarații, dicolo de anumite poze frumoase cu rezidenti europeni, să venim cu o abordare care presupune exact elementele care trebuie să fie realizate de România pentru a atinge acest obiectiv. În sensul acesta, trebuie să știm cu cine trebuie să discutăm, ce argumente să prezentăm, să îi mobilizăm pe cei care ne sprijină în acest deziderat, să lucram îndeaproape cu Comisia Europeană, să lucram îndeaproape cu partenerii europeni, să intrăm într-un dialog diplomatic coerent cu Austria pentru a putea atinge acest obiectiv. Nu este suficient doar să spui că ”sunt convins că vom adera”, trebuie ca cei care sunt implicați în acest proces să aibă o abordare strategică, coerentă și trebuie ca aceste demersuri să implice pe toți cei care pot sprijini România, fără să existe nici un fel de interes politic în ceea ce înseamnă fructificarea acestui moment” a spus într-un interviu pentru PS News Victor Negrescu.

Ce spun și europarlamentarii PNL

Contactat de PS News, europarlamentarul PNL Daniel Buda a amintit că România îndeplinește toate condițiile din punct de vedere tehnic să intre în spațiul Shengen, având capacitatea de a gestiona în mod eficient granițele exterioare ale Uniunii Europene, iar raportul Frontex a spus foarte clar că țara noastră nu se află pe ruta migranților, așa cum a spus Austria, țară care s-a opus aderării noastre la Spațiul Schengen. Totodată, liberalul s-a declarat ferm convins că țara noastră va intra în Schengen în 2023.

”Trebuie să plecăm de la premisa că România îndeplinește toate condițiile, din punct de vedere tehnic, să intre în spațiul Shengen, având capacitatea de a gestiona în mod eficient granițele exterioare ale Uniunii Europene, asta pe de o parte. Pe de altă parte, știm foarte bine că cei care s-au opus aderări României și Bulgariei în spațiul Shengen, trebuie să discutăm de Austria, pentru că Austria a verbalizat împotriva României, sa opus ca urmare a faptului că problema migrației nu este rezolvată la nivel european.

Ori, această chestiune a migrației a fost, sau, faptul că România nu se află pe ruta migrației, pe ruta balcanică, este demonstrată și de comunicarea agenției Frontex, cea care se ocupă cu identificarea sau gestionarea acestor fluxuri migratorii. Raportul Frontex a spus foarte clar că România nu se află pe ruta migranților. Această chestiune a migranției trebuie să fie rezolvată de către Comisia Europeană, ea este cea care trebuie să vină cu soluții în această direcție. În această perioadă se discută cât se poate de serios pentru a se modifica această chestiune care ține de gestionarea migranților în sensul în care, într-o țară oarecare se identifică anumiți migranți, cum este cazul Austriei, care însă nu au fost cartografiați într-o formă sau alta, într-o țară de graniță, de margine, cum s-ar spune, a Uniunii Europene, atunci acel stat să poată primii fonduri europene pentru a gestiona acei migranți. Deci una peste alta, eu sunt convins la rându-mi, că România va intra în spațiul Shengen pentru că această chestiune a migranților sau a gestionării migranților va fi gestionată în cardul Uniunii Europene, rezolvată încât să nu mai fie nici o piedică pentru intrarea noastră în spațiul Shengen.” a susținut europarlamentarul Daniel Buda.

Și europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat pentru PS News că: ”Eu aștept ca problema migrației și a azilului, din punct de vedere legislativ, să se finalizeze la nivel european si atunci nu o să mai existe vreun motiv din partea Austriei pentru a fi împotriva aderării în spațiul Shengen a României și Bulgariei.”

Ministrul de interne a declarat, joi, pentru Euronews că se declară „convins” că România va intra în Schengen în 2023. Ulterior, într-un mesaj postat pe pagina sa Facebook, Lucian Bode a anunțat că a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner.

„Pentru România, aderarea la spațiul Schengen reprezintă un proiect de țară. Eu vă asigur că România este pregătită pentru deveni parte a familiei Schengen. Am convingerea că anul 2023 va fi anul integrării depline în Uniunea Europeană, după aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat ministrul pentru Euronews.

„În ceea ce privește relația cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, și sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”, a transmis Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *