Skip to content
Europa

Europarlamentarul Cristian Bușoi: Nu văd sub nicio formă riscul să plece țări din UE din cauza Green Deal

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European (PE), a fost joi organizatorul dezbaterii “Green Deal România. Finanțare, Strategie, Provocări și Soluții”. În exclusivitate pentru PSnews.ro, eurodeputatul a explicat efectele Pactului Ecologic European (European Green Deal) pentru România, atrăgând atenția că „cel mai important obiectiv și cel mai greu de atins este decarbonizarea economiei europene până în 2050”.

„Green Deal este o inițiativă strategică importantă acum în cadrul Comisiei Europene, care va transforma economia și societatea europeană în următorii ani. Așa cum bine știți, la sfârșitul anului trecut Comisia Europeană a venit cu un plan de acțiuni care înseamnă obiective strategice, plan de măsuri legislative și comunicări legislative în următorii ani, pentru a implementa și a aduce la îndeplinire aceste obiective. Cel mai important obiectiv și cel mai greu de atins este decarbonizarea economiei europene până în 2050. Asta înseamnă 0 emisii de carbon și o transformare profundă a sistemelor energetice, de transport, a agriculturii și a unei bune părți din industria europeană: siderurgică, aluminiu, petrochimie.

Parlamentul European a reacționat cu o rezoluție de susținere și de sprijin pentru Green Deal, care a generat o largă majoritate în Parlamentul European, deși anumite subiecte din interiorul acesteia, cum ar fi utilizarea gazului ca energie de tranziție sau rolul nuclearului, au generat reacții diverse. 

Grupul europarlamentarilor români PPE a votat această rezoluție. Ne-am fi dorit o susținere mai clară sau un semnal pozitiv mai clar pentru partea de gaz și utilizarea gazului”, a declarat Cristian Bușoi pentru PSNEWS.RO.

„Există anumite neclarități în ceea ce privește implementarea Green Deal”

Confruntat cu afirmațiile europarlamentarului PPE, Traian Băsescu, potrivit căruia Green Deal va face ca 2-3 țări să părăsească UE, Cristian Bușoi a subliniat că nu vede „sub nicio formă” un astfel de risc.

„Există anumite neclarități în ceea ce privește implementarea Green Deal. Există o rezervă puternică, cel puțin din partea Poloniei, dar se discută, negociază la nivelul Comisiei Europene particularitățile acesteia. Nu văd sub nicio formă riscul să plece țări din UE din cauza Green Deal.

Tranziția nu poate fi mai lungă de 2050, dar rămâne de văzut cât de accelerată va fi aceasta pentru România. Ține de capacitate Guvernului României și a noastră de a genera un calendar și o negociere care să ne avantajeze. Bugetul în ceea ce privește implementarea Green Deal este unul foarte mare. Nu înseamnă neapărat numai fonduri publice sau numai fonduri europene. Înseamnă fonduri europene, fonduri naționale și fonduri locale. Fonduri europene înseamnă parte din ceea ce îi revine României din următorul exercițiu financiar. O parte din acești bani vor fi utilizați pentru implementarea obiectivelor Green Deal. Înseamnă și un fond dedicat pentru acele regiuni, care vor fi cele mai expuse, mai ales în zonele unde avem investiții în cărbune, care în 2050 cel târziu vor trebui să fie închise”, a precizat europarlamentarul.

Evenimentul, organizat de Cristian Bușoi, în numele delegației PNL din PE, a fost găzduit de Camera de Comerț și Industrie a României. Printre cei prezenți la dezbatere s-au regăsit prim – ministrul României, Ludovic Orban, europarlamentarii Delegației PNL din Parlamentul European, reprezentanți ai industriilor direct vizate de Green Deal, precum și reprezentanți ai societății civile.

Dintre membrii delegației PNL din Parlamentul European, în cadrul dezbaterii au luat cuvântul intervenții eurodeputații Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE și raportor al PE pentru finanțarea Pactului Ecologic European, respectiv Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului PPE în cadrul Comisiei pentru Transport și Turism și președinte al Intergrupului Cer și Spațiu.

Ce înseamnă Planul ecologic european

La 11 decembrie 2019, Comisia a prezentat Pactul ecologic european, un obiectiv ambițios al Europei de a deveni, până în 2050, primul bloc din lume neutru din punct de vedere climatic. Tranziția Europei către o economie sustenabilă implică eforturi semnificative în privința investițiilor în toate sectoarele: pentru atingerea țintelor actuale în materie de climă și energie pentru 2030 va fi nevoie de investiții suplimentare de 260 de miliarde de euro pe an până în 2030.

Parlamentul European a adoptat poziția sa asupra Pactului ecologic european, prezentat de către Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în dezbaterea plenară din decembrie.

Deputații au salutat Pactul ecologic european și au susținut un plan ambițios de investiții durabile pentru a contribui la reducerea deficitului de investiții. De asemenea, aceștia au solicitat un mecanism pentru o tranziție justă finanțat în mod adecvat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *