Skip to content
Politică

Europarlamentarul Cristian Preda explică ce urmează pentru Kovesi după votul din Comisia LIBE

Laura Codruța Kovesi are șanse sporite să fie șefa Parchetului European. Comisia LIBE din Parlamentul European a avut miercuri dimineață întâlnirea coordonatorilor, la ora locală 9:00, iar la ora locală 11:00 (12:00, ora României) s-a întâlnit în reuniune extraordinară, pentru a vota în privința candidatului pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, o instituție nou înființată, ce va începe să funcționeze de anul viitor.

Cele mai multe voturi le-a primit Laura Codruța Kovesi: 26. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franța) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obținut un singur vot. Un vot a fost nul.

Votul a fost secret, cu buletine. Au votat 50 din cei 60 de membri ai Comiei LIBE. Din comisia de numărare a voturilor au făcut parte Monica Macovei și Maria Grapini.

Pentru a afla care sunt pașii următori în parcursul Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, am luat legătura cu europarlamentarul Cristian Preda. Acesta a declarat pentru PSNews.ro că propunerea urmează acum să fie trimisă șefilor de grup parlamentar, care vor valida în principiu rezultatul. ”Numele Laurei Codruța Kovesi va fi trimis șefilor de grup parlamentar. Acești șefi de grup parlamentar validează, în principiu, rezultatul. Doar dacă e vreo problemă, de pildă dacă apare un vot diferit, s-ar putea ca ei să găsească o cale pentru a lua o decizie diferită de identitatea opțiunilor din cele două comisii.  După ce șefii de grupuri parlamentare validează rezultatul LIBE, plus cel al comisiei de control bugetar, propunerea Parlamentului European este discutată cu statele membre, cu Consiliul, acolo guvernele se vor pronunța”, a explicat Cristian Preda.

Chestionat în legătură cu opțiunea acceptării sau respingerii acestei propuneri în ultima sa fază, Cristian Preda a precizat că: “Este vorba de o procedură nouă, pentru că e vorba de o instituție nouă și e greu de anticipat acum tot ce s-ar putea întâmpla în situații mai complicate din punct de vedere instituțional. Personal, cred că dacă votul Parlamentului este clar, sunt puține șanse ca statele să meargă împotriva Parlamentului. Mi-e greu să cred că din Consiliu s-ar putea naște o majoritate care să meargă împotriva Parlamentului”, a conchis europarlamentarul.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care NU poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Laura Codruţa Kovesi nu a fost propusă de România, aşa cum nici contracandidaţii săi din Franţa şi Germania nu au fost propuşi de ţările lor, ci au aplicat pentru funcţie în nume propriu. Dar, spre deosebire de Laura Codruţa Kovesi, ei au fost puternic susţinuţi de instituţiile naţionale de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *