Skip to content
Politică

Europarlamentarul Daniel Buda deslușește cauzele scăderii încrederii românilor în instituțiile europene

Recent, mai multe sondaje au arătat că românii se numără printre cetățenii europeni care nu mai au încredere în Uniunea Europeană și implicit în instituțiile europene, mai exact aproape jumătate dintre cetățenii români au ”puțină și foarte puțină încredere” în NATO (46,4%) și în Uniunea Europeană (49,2%).

România se situează undeva la mijloc cu 51% dintre cei întrebați care spun că-și păstrează încrederea. Interesant este cazul Ungariei unde de ani de zile Viktor Orban se bate cu Bruxelles în vorbe și în fapte, dar unde 48% din unguri cred în instituțiile europene.

Românii, în proporție de 51%, cred că vocea lor contează în UE. Este o percepție întâlnită și în alte țări est europene în proporție similară. Iar cei mai convinși de importanța lor sunt danezi și din nou, cel mai puțin siguri pe ei sunt grecii. Rămâne îngrijorător faptul că încrederea românilor în instituțiile occidentale este în scădere.

Europarlamentarul Daniel Buda a precizat pentru PSNews.ro că acest efect se datorează în principal activității guvernului PSD-ALDE:

„Acesta este responsabil, Guvernul PSD-ALDE încearcă mereu să pună o virgulă în dreptul relațiilor cu Uniunea Europeană. Nu putem concepe existența României în afara Uniunii Europene.

Nu putem discuta în altă logică, decât a apartenței României la UE, a respectării principiilor europene, valori pe care ni le-am asumat odata cu intrarea în UE și vedem derapaje din partea actualei guvernări cu privire la respectarea acestora.  

Mă îngrijorează orice punere sub semnul întrebării a apartenței României la Uniunea Europeană. Întreaga responsabilitate pentru scăderea încrederii  românilor privind instituțiile europene îi revine actualei guvernări, care mereu a pus sub semnul întrebării această apartenență a României la UE”, a precizat europatlamentarul.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *