Skip to content
Europa

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL): Fermierii români, un model în ceea ce privește calitatea produselor și utilizarea durabilă a pesticidelor

PS News
" "

Fermierii români reprezintă un model în ceea ce privește calitatea înaltă a produselor și utilizarea durabilă a pesticidelor, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European.

”Toate alimentele destinate consumului uman sau animal în Uniunea Europeană se supun unei limite maxime a reziduurilor de pesticide în compoziția acestora, în vederea protejării sănătății animale și umane. Legislația UE reglementează limitele aplicabile diferitelor produse pentru alimentația umană sau animală”, a precizat europarlamentarul român, care participă la ședința de informare organizată de Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei Europene cu privire la limitele maxime de reziduuri de pesticide în UE.

" "
" "

Daniel Buda a citat un raport publicat în mai 2020 de Eurostat care subliniază că, în România, se utilizează aproximativ 640 de grame de substanță activă pe hectar, în timp ce media Uniunii Europene este de 2200 de grame pe hectar.

”Astfel, fermierii români nu vor fi afectați de această măsură având în vedere că ne situăm cu mult sub media Uniunii. Fermierii români sunt conștienți de nevoia de creștere a calității produselor obținute, având recolte de calitate superioară. Statele membre care depășesc limita impusă trebuie să ia toate măsurile necesare pentru promovarea și stimularea unei gestionări a dăunătorilor cu un consum redus de pesticide, acordând prioritate, oricând este posibil, metodelor nechimice. Prin stabilirea obiectivului de reducere cu 50% a utilizării pesticidelor până în 2030, se urmărește ca cetățenii europeni să poată beneficia de alimente sănătoase și la prețuri accesibile, iar sistemul alimentar să devină unul durabil”, a explicat europarlamentarul român.

Acesta a punctat că ”actuala dependență de pesticide ca principalul mijloc de combatere a dăunătorilor nu este compatibilă cu agricultura sustenabilă, deoarece utilizarea prelungită a pesticidelor conduce frecvent la crearea unei rezistențe la pesticide în rândul dăunătorilor”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *