Skip to content
Politică

Europarlamentarul Daniel Buda, verdict dur pentru România: Nu e pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE! EXCLUSIV

În primul semestru al anul 2019 România va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar una din temele care crează dezbateri în rândul opiniei publice este cea a stadiului pregătirilor țării noastre pentru această provocare.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura joi cu europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL), Daniel Buda. Astfel, liberalul a atras atenția că România, din cauza actualei guvernări nu are nicio strategie clară privitoare la principalele probleme și provocări pe care UE le are de înfruntat, iar astfel nu este pregătită de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene.

Totodată, în urma declanșării revocării lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general de către ministrul Justiției Tudorel Toader, țara noastră riscă mai mult ca niciodată declanșarea unei rezoluții din partea oficialilor europeni.

În opinia mea, din păcate, România nu este pregătită pentru a prelua președinția Consiliului UE atât prin prisma a ceea ce s-a întâmplat și în cursul zilei de ieri legat de chestiunea revocării lui Augustin Lazăr de către Tudorel Toader. Ministrul Justiției demonstrează că nu înțelege care este locul și rostul României în UE. Acest lucru deschide și calea către o rezoluție împotriva României. Dacă până ieri puteam discuta de prevenirea adoptării unei rezoluții împotriva României, tare mi-e teamă că după ziua de ieri va fi foarte greu să evităm o rezoluție. 

Privitor la președinția Consiliului UE, România nu a reușit să stabilească niște priorități clare. În momentul de față, nu avem niște obiective clare asumate de Guvernul României pe de-o parte. Pe de altă parte, am rezerve asupra capacității actualului Guvern, având în vedere calitatea unor miniștri, că va reuși să gestioneze în mod eficient dosare importante cum sunt cele legate de migrație sau despre reforma sistemului de la Dublin, să îl repună în discuție, cât și adoptarea bugetului UE. Chiar am rezerve asupra capacității României de a se ocupa aceste dosare, repet, din cauza calității celor care ocupă funcțiile ministeriale, deoarece ei sunt cei care trebuie să le gestioneze. Sub tutela lor se vor purta discuțiile în Consiliu legat de modul în care se vor închide aceste dosare. Să nu uităm, evident, Brexitul care este foarte complicat prin natura lui. Cu atât mai mult am rezerve serioase că vom putea face față acestei președinții a Consiliului UE, a precizat eurodeputatul.

Nu în ultimul rând, chestionat dacă România, în aceste condiții, riscă să fie marginalizată în UE, Daniel Buda a atras atenția că nu este neapărat marginalizată, dar este privită ca o fată săracă a UE din cauza actualei guvernări.

De asemenea, europarlamentarul a trecut în revistă o serie de aspecte pe care cei de la Bruxelles nu le înțeleg în ideea în care România este un stat membru al UE.

„Din păcate, România, încetul cu încetul de când este PSD la guvernare este oarecum, nu neapărat marginalizată, dar deja privită ca o fată săracă a UE deoarece sunt multe lucruri care nu sunt înțelese la Bruxelles legate de ceea ce se întâmplă în România. Nimeni nu înțelege cum se poate ca într-un stat democratic precum România, membră a UE, cum este posibil ca oameni cu mâinile ridicate deasupra capului în semn de neagresiune primesc bastoane din plin diin partea jandarmilor, cei care ar trebui de fapt să îi apere pe acești cetățeni. Nimeni nu poate să înțeleagă cum mamele cu copii primesc din plin gaze lacrimogene deși nu reprezintă un pericol public pentru nimeni. Nimeni nu poate să înțeleagă adoptarea unei legislații care se dorește reformarea sistemului penal, dar nu este făcută în mod transparent și prin respectarea pașilor procedurali care ar trebui să fie făcuți. Nimeni nu înțelege la Bruxelles de ce România nu reușește să absoarbă fonduri europene. Avem fonduri europene și din păcate încheiem parteneriatele public-private din motivul că procedurile pentru accesarea banilor europeni sunt prea greoaie pentru că așa le facem noi în țară

Ne afundăm din ce în ce mai tare în mlaștina aceasta a neputinței, a ignoranței și a prostiei guvernamentale și doar niște alegeri pot să rezolve acest fapt sau foțele din opoziție și cu cei care au mai rămas într-o formă sau alta responsabili din PSD pentru a încerca răsturnarea acestui Guvern pentru că la așa cum arată poza zilei de astăzi cu siguranță ne ducem în negura istoriei”, a conchis Daniel Buda în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *