Skip to content
Puterea Știrilor Video

Europarlamentarul Gheorghe Falcă îi pune la punct pe USR-iști: Trebuiau să vină la guvernare și să-și salveze, în primul rând, numele

PSNews

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, invitat în studioul Puterea Știrilor, răspunde reproșurilor venite din partea USR cu privire la lipsa consultărilor referitoare la nominalizarea Adinei Vălean pentru funcția de comisar european.

În acest context, Falcă i-a taxat pe USR-iști pentru faptul că au fugit de responsabilitatea guvernării și a adăugat că „USR trebuie să fie mai rezervată când vorbșete de guvernare pentru că nu a vrut să și-o asume”.

„Eu cred că cei de la USR trebuiau să vină la guvernare și să-și salveze, în primul rând, numele. Uniunea Salvați România înseamnă că atunci când România are probleme, vii și participi la modernizarea țării. Eu cred că atunci când vor vorbi de aici încolo de guvernare, USR trebuie să fie mai rezervată pentru că nu a vrut să își asume guvernarea, cu bune și cu rele”, a declarat liberalul Gheorghe Falcă.

De ce credeți că nu au vrut să își asume guvernarea?

„Eu îi știu pe cei de la mine din Arad. Nu sunt competenți, nu sunt noi – unii sunt la al 4-lea sau al 5-lea partid. Să știți că a guverna nu este un lucru ușor. Nu e ușor să preiei o guvernare social-democrată cu găurile care sunt acum, dar asta înseamnă responsabilitate, să înțelegi roul de om politic”, a conchis acesta.

Audierile noilor comisari desemnaţi de Ungaria, România şi Franţa vor avea loc în data de 14 noiembrie, au decis liderii Parlamentului European reuniţi în Conferinţa Preşedinţilor (COP, formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice).

Adina Vălean, singurul român președinte de comisie

Adina Vălean, eurodeputat din partea PNL, a fost aleasă preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European (PE).

Este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate. Până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”. A intrat în PNL în 1999.

Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Naționl Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. De asemenea, în 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale, iar în 2004 a fost implicată în programe de sprijin în campania pentru alegerile locale. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași.

Aleasă în Parlamentul European în data de 7 iunie 2007 pe lista Partidului Național Liberal, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Adina Ioana Vălean a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE – grupul liberal). În cele nouă luni până în martie 2010 a participat la 24 din cele 37 de ședințe în plen. În perioada menționată a pus două întrebări, a avut două propuneri de rezoluție, cinci intervenții plenare, două amendamente și a elaborat un raport.

Una dintre cele mai importante preocupări pe care le-a avut în primul mandat în calitate de europarlamentar a fost libera circulație a cetățenilor țărilor UE, chestiune foarte importantă pentru români. A fost raportor al Directivei nr. 38/2004 privind dreptul la liberă circulație, raport care monitorizează implicit cazurile de discriminare care apar în unele țări UE ca urmare a unei legislații naționale neconforme cu cea europeană. Europarlamentarul liberal a luat poziție în toate dosarele care vizau direct interesele României (moțiunea cu privire la reluarea adopțiilor internaționale, raportul cu privire la centrele de detenție CIA, dar și cel cu privire la reglementarea tarifelor de roaming).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *