Skip to content
Europa Politică Republica Moldova

Europarlamentarul Laurențiu Rebega (Pro România) participă în SUA la un eveniment unde vorbește Donald Trump

Laurențiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România și membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, se află în vizită în Statele Unite pentru a participa la Conservative Political Action Conference (CPAC), reuniunea conservatorilor republicani la care participă și președintele Donald Trump.

Rebega este un apropiat al republicanilor, el participând recent împreună cu Victor Ponta și la Mic Dejunul cu Rugăciune de la Washington, și totodată este singurul politician român care a fost în campania electorală să-l susțină pe candidatul de atunci Donald Trump, fiind prezent în noaptea alegerilor (8 noiembrie 2016) în Trump Tower, sediul de campanie al lui Trump din New York.

Chiar astăzi, Rebega a publicat în presa americană un editorial dedicat celui mai important subiect al momentului, relațiile dintre SUA și Europa, prin care explică de ce securitatea Europei nu poate fi asigurată în afara parteneriatului cu SUA și în afara NATO.

”Arhitectura de securitate a Europei a fost gândită după al doilea război mondial în strânsă conexiune cu cea a Statelor Unite. Așa a apărut și s-a dezvoltat NATO. Iar Europa s-a putut concentra pe dezvoltarea economică, socială și culturală, având siguranță și protecție. Dar bunăstarea nu poate fi gândită în afara securității, pentru că are nevoie de o umbrelă protectoare, iar această umbrelă a fost NATO în care contribuția SUA a fost determinantă”, își începe Rebega editorialul.

Dar, atrage atenția europarlamentarul Pro România, ” această axă Europa-SUA pare acum să se clatine în condițiile în care provocările lumii s-au schimbat față de perioada Războiului Rece, iar factorul economic a devenit primordial. Dar acest lucru nu trebuie să ne conducă spre o separare a intereselor Europei față de cele ale SUA. Conferința de Securitate de la Munchen a evidențiat și lucrurile comune, dar și diferențele dintre SUA și Europa pe mai multe subiecte, precum dosarul nuclear iranian, problema climaterică, comerțul sau, cel mai important, raportarea la NATO. Construcția unei armate europene a părut o alternativă la NATO și un drum paralel cu parteneriatul SUA-Europa, și e o greșeală că s-a mers pe această variantă de interpretare. Ori renunțăm la a investi într-o structură paralelă cu NATO, ori, dacă liderii UE țin neapărat ca Uniunea să aibă o Armată proprie, aceasta să fie integrată și compatibilă cu structurile NATO”.

Rebega face și o referire specifică la România și la țările fost comuniste: ”Nu e niciun secret că țările din Europa Centrală și de Est au privit spre SUA ca spre garanția lor de securitate, dar să nu uităm că și Europa Occidentală a făcut acest lucru în perioada Războiului Rece! O ruptură conjuncturală de SUA, determinată de interese economice de moment, ar fi o mare eroare. UE nu funcționează ca niște State Unite ale Europei și nici nu pare că va reuși vreodată acest lucru ca să poată să acționeze pe cont propriu în domenii atât de complicate precum apărarea și securitatea. Iar dacă luăm țările europene separat, acestea sunt prea mici prin comparație cu marile forțe militare ale secolului XXI, ca să se poată apăra singure. În plus, repet, apărarea și securitatea nu au fost priorități în Europa post-belică, pentru că această parte esențială a garantării prosperității și siguranței cetățenilor a fost realizată într-o strânsă colaborare cu SUA. Iar această constantă a ultimilor 74 de ani, cât s-au scurs de la finele celui de-al doilea război mondial, sau a ultimilor 70 de ani, dacă facem calculul de la data înființării NATO, nu poate fi rejectată fără riscuri majore pentru securitatea europeană”.

Cu privire la securitatea europeană, vicepreședintele Pro România face observația ”că UE nu a reușit până în prezent nici să-și securizeze granițele și să rezolve problema migrației non-UE, care îi creează probleme majore și care a divizat statele europene într-o măsură nemaiîntâlnită de la crearea Uniunii. Iar imigranții nu sunt același lucru cu o invazie armată! Așadar, înainte de a se lansa în armate proprii și în construcții care să le nege pe cele actuale, Europa ar trebui să își calculeze realist șansele de a-și asigura singură apărarea și securitatea și să fie prudentă în a face schimbări radicale. UE are nevoie rapid de o reformă pe toate planurile, cu tot mai mulți lideri europeni și specialiști își dau seama de acest lucru, iar eu am explicat necesitatea acestei reforme dacă vrem ca Europa să aibă un viitor încă de acum trei ani. Dar în domeniul apărării și securității lucrurile sunt mai complicate pentru că avem de a face cu forțe globale care ne-au luat-o cu mult înainte.

O armată europeană în principal franco-germană poate naște întrebarea dacă va acoperi și nevoile altor state, ale țărilor mai mici sau a celor venite mai târziu în Uniune, și aceasta este o chestiune pe care o vor ridica toate țările din Europa Centrală și de Est. În plus, dacă armata europeană va funcționa ca și luarea altor decizii la nivel european, fiind nevoie de minim șase luni de zile până se ajunge la un consens, dacă se ajunge vreodată, pentru că în chestiunea migrației care se leagă și ea de securitatea europeană e clar că nu vom avea o poziție unitară niciodată, atunci va fi o armată inutilă. Niciun conflict nu așteaptă după genul de dezbatere infinită cu care ne-am obișnuit în ultima vreme la nivelul instituțiilor europene, unde, de multe ori, pentru că pozițiile statelor membre nu pot fi aliniate, se dau soluții de compromis care nu rezolvă nimic sau pur și simplu se amână discuția pentru o dată ulterioară. Îmi pare rău să o spun atât de brutal, dar apărarea și securitatea unui spațiu atât de vast și de complex nu se poate realiza cu amendamente și cu negocieri de ani de zile între țările membre. Pur și simplu se va termina războiul până vom lua o decizie cum să reacționăm la el!”

Rebega spune mai departe că ”o bună practică din vechime spune să nu strici un lucru, chiar și imperfect, până nu ai altceva mai bun de pus în loc. Parteneriatul SUA-Europa a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat Europei în ultima sută de ani, iar NATO a fost forma instituțională care s-a dovedit eficientă timp de mai multe decenii pentru a asigura apărarea și securitatea Europei. Faptul că în Europa aflată sub umbrela NATO nu au mai fost războaie și conflicte armate nu reprezintă o dovadă a lipsei de utilitate a NATO, ci, dimpotrivă, dovedește forța Organizației Tratatului Nord-Atlantic de a preveni și descuraja conflictele. Îmi doresc ca NATO să fie la fel de ”inutilă”, cu ghilimele de rigoare, și în următorii 70 de ani de existență și să nu cunoaștem ororile războiului. Cred că aceasta este misiunea NATO și în felul acesta își dovedește pe deplin utilitatea! Și îmi doresc ca Europa și SUA să găsească și de această dată o formulă în care să netezească asperitățile și să continue să se sprijine reciproc.

Desigur că apărarea și securitatea Europei au un cost și de aici a plecat, în principal, disputa. Desigur că ne-am dori ca banii pentru apărare să îi putem folosi și în altă parte, pentru că nevoile sunt multe și parcă mereu rămânem cu ceva în urmă unde vrem să recuperăm sau să îmbunătățim. Dar dezvoltarea noastră economică nu valorează nimic dacă nu este protejată și sigură. Și acest lucru îl știe orice companie și orice bancă, motiv pentru care oricine vehiculează valori investește mult în securitatea bunurilor pe care le deține sau cu care lucrează. Europa nu trebuie să facă greșeala de a se considera un tărâm care tocmai pentru că e plin de valori care nu e amenințat de nimeni și, în consecință, nu are nevoie de apărare. Bunăstarea și valorile materiale atrag și doritorii nepoftiți. Să nu ne trezim în situația unui magazin de bijuterii care se zgârcește la a mai plăti pentru pază pentru a avea profit mai mare! Desigur, niciun magazin de bijuterii nu ar face acest lucru!

Europarlamentarul Pro România este tranșant: ”Nu poate fi gândită securitatea reală și de durată a Europei fără SUA. Europa are nevoie de SUA și, îndrăznesc să sper, și SUA are nevoie de Europa! Trebuie să fim parteneri corecți și să ascultăm și ceea ce are de spus partenerul nostru de peste Ocean și să îl cointeresăm în această relație. Voi fi direct și voi spune că nu cred că Germania poate lua locul SUA în ceea ce privește asigurarea apărării și securității Europei. Și nici o altă țară din Europa nu poate face acest lucru pentru toată Uniunea! Cât despre o armată europeană, așa cum am arătat, aceasta ar avea prea mulți generali și prea puțini soldați și ar fi mai eficientă în dezbateri decât în lupta reală. Iar Europa are nevoie de apărare și securitate eficientă și efectivă, nu de mese rotunde și amendamente la părerile unora și ale altora despre conceptul de siguranță. Nu scolastica ne va apăra de amenințări, ci un sistem bine pus la punct și probat din toate punctele de vedere, și, din acest punct de vedere, NATO este mult mai sigur și mai util decât dezbaterile noastre despre o posibilă Armată Europeană. SUA și Europa trebuie să revină la masa negocierilor și să găsească un acord care să fie valabil pentru viitor. Trebuie să luăm în calcul și costurile. Dacă ne plângem că participarea la NATO e prea scumpă, cum e să impui țărilor membre ale Uniunii, dintre care majoritatea sunt deja membre în NATO, să plătească pentru încă o organizație oarecum similară, pentru că, pe lângă contribuția la NATO, țările respective ar trebui să plătească o sumă consistentă și pentru Armata Europeană, în condițiile în care disensiunile cu NATO au plecat de la neplata contribuției de 2 la sută din PIB. Așadar nu avem în Europa 2 la sută din PIB pentru NATO, dar avem o sumă similară sau poate una mai mare pentru a crea o Armată Europeană de top și care, cel puțin deocamdată, ar trebui plătită în plus, peste contribuția la Organizația Nord-Atlantică”.

Mai mult, Rebega insistă că ”Europa nu își permite luxul să renunțe la NATO sau să se certe cu SUA, acesta este adevărul, ca să abordăm lucrurile în modul cel mai pragmatic cu putință. Nu trăim în vremuri liniștite și lipsite de provocări ca să putem să rămânem fără apărare, în timp ce filosofăm despre cea mai bună și cea mai ieftină soluție care să ne asigure pacea și securitatea. A venit momentul să fim realiști și să ne concentrăm pe îmbunătățirea a ceea ce avem, nu pe distrugere. Este aceeași situație ca și cu Uniunea Europeană, căreia toți putem să-i reproșăm multe lucruri și nerealizări. Dar soluție nu este desființarea ei, ci reforma și îmbunătățirea Uniunii în așa fel încât să se apropie mai mult de idealurile noastre și să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni. Într-un mod similar, putem îmbunătăți performanțele NATO și relația cu SUA, dar nu e cazul să plecăm în altă parte, nu avem unde”.
Iar concluzia europarlamentarului Pro România este scurtă și concisă: ”SUA și Europa trebuie să rămână împreună!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *