Skip to content
Politică

Europarlamentarul Renate Weber tranșează chestiunea candidaturii lui Kovesi: O asemenea fucție se joacă politic!

Laura Codruța Kovesi așteaptă zilele acestea decizia Consiliului Uniunii Europene în privința numirii procurorului-șef al Parchetului European. Fosta șefă a DNA a trecut peste o serie de obstacole, primind anterior cele mai muște voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European, respectiv 26, fiind urmată însă îndeaproapte de candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

La fel de strâns a fost și votul din Comisia CONT, cea pentru control bugetar, diferența dintre candidatul român și cel francez fiind tot de un singur vot.

Voturile consultative din cele două comisii au convins și Parlamentul European. Antoni Tajani, președintele, Parlamentului European a anunțat în mod oficial Consiliul UE că Laura Codruța Kovesi se bucură de sprijinul organului legislativ al UE, fiind propunerea oficială pentru șefia Parchetului European. Kovesi mai trebuie astfel să treacă peste hopul Consiliului UE, un lucru însă deloc simplu. România deține președinția Consiliului și știm deja că cei aflați la guvernare se opun categoric candidatului român.

Europarlamentarul ALDE, Renate Weber a precizat pentru PSNews.ro faptul că candidatura lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European reprezintă un joc cu miză politică. “Trebuie să nu ne iluzionăm. O asemenea funcție se joacă politic! Candidații trebuie să fie oameni de specialitate, clar, dar este o negociere politică. În Consiliu normal că avem drept de vot, deoarece avem şi Preşedinţia Consiliului UE”, a precizat eurparlamentarul.

În legătură cu deciziile anterioare ale celor două comisii, Renate Weber a explicat că votul de acolo a fost o chestiune relativă.

“Comisiile au făcut o audiere. Votul acolo este o chestiune absolut relativă. Procedura este asemănătoare cu cea de la numirea comisarilor. Nu aceste comisii au cuvântul final. Ele doar au făcut o analiză și au dat un vot. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unor comisari europeni când a fost într-adevăr dat un vot de respingere, atunci au trebuit ţările să nominalizeze alţi candidaţi de comisari, dar dincolo de asta, nu acesta este finalul. Mai este o etapă şi în următoarea etapă Consiliul este cel care trebuie să se pronunţe prin vot, a conchis Weber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *