Skip to content
Politică

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, dezvăluiri din culisele negocierilor privind funcţia de procuror-şef european: Poziția PE, afectată de alegeri?

Inquam Photos / Octav Ganea

Negocierile programate între Parlamentul European şi Consiliului Uniunii Europene pentru funcţia de procuror-şef european au fost amânate. În acest context, contactat de PSnews.ro, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a explicat motivele pentru care negocierile s-ar putea relua chiar după alegerile europarlamentare.

”Noi, Parlamentul, avem o poziție foarte clară și puternică, stabilită ca urmare a unei audieri publice, a două rânduri de vot din cele două Comisii de specialitate a PE. Deci, o poziție puternică, stabilită în mod transparent și în mod democratic. De aceea, nu vom renunța la ea, lucru spus foarte clar și de președintele Parlamentului European săptămâna trecută. Consiliul are și el o poziție, dar mai slabă, fiindcă nu a fost stabilită ca urmare a unei audieri publice, nu a fost nici atât de transparent, democratică. Nu e în concordanță cu opinia panelului de experți, care a spus că candidatul român este cel mai bine pregătit cadidat pentru această funcție”, a declarat Siegfried Mureșan.

Întrebat ce se va întâmpla în perioada imediat următoare, după ce negocierile între Parlamentul European şi Consiliului Uniunii Europene au fost amânate, Siegfried Mureșan a replicat:

”Parlamentul European este dispus să discute cu Consiliul, dar doar la momentul la care Consiliul își reconsideră poziția. La momentul în care Consiliul își reconsideră poziția, discuțiile se pot relua, cu mențiunea că PE își desfășoară activitatea doar până joi, 18 aprilie, după care activitatea Parlamentului se sistează pe durata campaniei electorale. Dacă Consiliul vine cu o poziție revizuită în următoarele 10 zile, putem discuta. Dar probabilitatea, sincer vă spun, este mică”, a declarat eurodeputatul.

Nu în ultimul rând, întrebat ce se va întâmpla cu poziția Parlamentului European după alegerile europarlamentare, când instituția va avea o altă componență, Siegfried Mureșan a subliniat că ”alegerile europarlamentare nu vor avea niciun impact asupra poziției Parlamentului European”.

”Alegerile europarlamentare nu vor avea niciun impact asupra poziției Parlamentului European deoarece: există Parlament pe această lume în care munca legislativă care nu se încheie până la finalul legislaturii, se reia de la zero în următoarea legislatură. PE nu funcționează așa. În PE orice proces legislativ început într-o legislatură, continuă în următoarea legislatură de unde s-a oprit. Ca atare, PE, la negocierile de după alegeri, se va prezenta cu exact aceeași poziție pe care o avem acum.

Mă aștept ca poziția Consiliului să se schimbe, deoarece evaluarea mea politică este că după alegerile europarlamentare, poziția de procuror-șef european nu va fi, sub nicio formă, o prioritate pentru Guvernul Franței și pentru președintele Macron”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *