Skip to content
Politică

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: PSD a tot pretins, în mod fals, că PNRR ar fi fost respins de Comisia Europeană

Siegfried Muresan Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European pe Mecanismul de Redresare și Reziliență, relatează, într-o postare pe Facebook, care este procedura pentru aprobarea PNRR-ului de către Comisia Europeană.

„➡ Imediat după începerea pandemiei, în primăvara anului trecut, ne-am dat seama la nivel european că va urma o criză pe termen lung care va afecta mulți oameni și multe întreprinderi. Atunci am luat decizia că trebuie să adoptăm un plan comun de ajutorare al Uniunii Europene.
➡ Comisia Europeană a venit cu o propunere legislativă pe 27 mai 2020 prin care a propus un pachet european de redresare de 750 de miliarde de euro. Cea mai mare parte din acești bani urma să fie alocată Mecanismului European de Redresare și Reziliență prin care să fie finanțate planurile naționale de redresare și reziliență ale tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.
➡ În iulie 2020, Consiliul European al șefilor de state și de guverne a ajuns la un acord politic privind pachetul de redresare de 750 de miliarde de euro. Consiliul European a decis atunci că Mecanismul European de Redresare și Reziliență va avea o alocare de 672,5 miliarde de euro, iar președintele Klaus Iohannis a reușit să obțină pentru România o finanțare de 30 de miliarde de euro din acești bani. A fost un pas foarte important fiindcă șefii de state și de guverne sunt liderii politici cei mai importanți ai Uniunii Europene și ei hotărăsc orientările politice ale Uniunii. Șefii de state și de guverne nu adoptă, însă, legislația europeană, aceasta este adoptată de Parlamentul European și de Consiliul de Miniștri ai UE. Așadar, după acordul lor, ne-am apucat de munca legislativă în Parlament.
➡ Parlamentul European a desemnat în iulie trei coraportori care să conducă negocierile pe acest subiect: Eider Gardiazabal de la Grupul Socialiștilor, Dragoș Pîslaru de la Grupul Renew și pe mine din partea Grupului PPE – cel mai mare grup din Parlamentul European.
➡ Am negociat prima dată cu toți colegii și toate grupurile politice din Parlamentul European. Am ajuns la o poziție comună a Parlamentului care a fost foarte bună pentru România cuprinzând cele 30 de miliarde de euro obținute pentru țara noastră de președintele Klaus Iohannis în negocierile din Consiliul European.
➡ Au urmat apoi negocieri între Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Parlamentul European.
➡ Încă din octombrie 2020, înainte de a finaliza negocierile la nivel european pe legislația mecanismului, Comisia Europeană ceruse deja țărilor membre primele variante ale planurilor naționale de redresare și reziliență. A cerut acest lucru deoarece mecanismul este un instrument nou și extrem de complex, fiind cel mai mare pachet de ajutor economic realizat vreodată de Uniunea Europeană. Așadar, era clar că va fi nevoie de multă muncă pentru a reuși să-l implementăm cu succes. În noiembrie 2020, Guvernul României condus de prim-ministrul Ludovic Orban a fost printre primele guverne din Uniunea Europeană care au prezentat o propunere completă de plan. Înaintea noastră trimiseseră doar Portugalia, Spania, Franța, Grecia și Cehia. A fost un lucru foarte bun fiindcă, astfel, dialogul dintre România și Comisia Europeană pe planul național a putut începe din timp.
➡ În data de 18 decembrie 2020 am reușit să ajungem la un acord final între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană pe conținutul și legislația Mecanismului European de Redresare și Reziliență.
➡ La finalul lunii ianuarie, după ce am ajuns la acordul final pe legislația mecanismului și au devenit cunoscute toate cerințele la nivel european privind implementarea planurilor naționale, Comisia Europeană a transmis țărilor membre liniile directoare cu privire la modul în care să-și construiască planurile naționale de redresare și reziliență. Din acel moment, Guvernul României s-a apucat de lucru pentru structurarea planului pe șablonul trimis de Comisia Europeană.
➡ Acordul final pe Mecanismul de Redresare și Reziliență a fost adoptat cu largă majoritate de plenul Parlamentului European în data de 9 februarie 2021, cu un rezultat de 582 voturi „pentru”, 40 „împotrivă” și 69 abțineri. Mecanismul a fost votat de toți cei 33 de europarlamentari români. Acordul final a fost adoptat ulterior și de Consiliul Uniunii Europene în data de 11 februarie 2021.
➡ După votul în Parlamentul European, mecanismul a devenit literă de lege. De atunci, dialogul între țările membre și Comisia Europeană pe planurile naționale s-a intensificat, iar acum, în aceste săptămâni, urmează ca mai multe state membre să depună varianta finală a planurilor, după negocierile cu Comisia.
➡ În tot acest timp, PSD a tot pretins, în mod fals, că Planul Național de Redresare și Reziliență al României ar fi fost respins de Comisia Europeană. A pretins acest lucru prima dată în luna decembrie. La acel moment, legislația europeană nici nu era în vigoare, Comisia Europeană nu avea cum să respingă ceva pentru care nu avea bază legală. Zilele trecute, PSD a pretins din nou că PNRR a fost respins, lucru la fel de fals. Guvernul României nici măcar nu a depus forma finală a planului. Au fost depuse primele forme pe baza cărora lucrăm și ne aflăm în dialog cu Comisia Europeană. Este un pachet de ajutor foarte mare, foarte complex, de aceea este nevoie de multă muncă. Vă spun că doar eu, ca raportor pe legislația Mecanismului de Redresare și Reziliență, am lucrat în Parlamentul European 7 luni pentru adoptarea legii (iulie 2020 – februarie 2021). Este normal ca negocierile cu Comisia Europeană și adoptarea planului să mai dureze câteva săptămâni. Este în interesul României să avem cel mai bun plan pentru utilizarea acestor sume record pe care le avem la dispoziție pentru investiții.
Recomandarea pentru PSD este să lase Guvernul României să negocieze programul cu Comisia Europeană și să nu-l mai încurce cu informații false cum că planul nostru a fost respins înainte de a-l depune.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *