Skip to content
Politică

Europenii cu cele mai mari salarii. Unde se clasează România în UE în această privință

Uniunea Europeană este bătută la capitolul cele mai mari salarii din Europa de Norvegia şi Elveţia care nu se numără printre cele 28 de state membre.

Din Uniunea Europeană, ţara cu cele mai mari salarii este Luxemburg, urmată de Suedia şi Danemarca. România cu Bulgaria încheie clasamentul celor 28 de state membre UE.

Elveţienii au cele mai mari salarii din Europa, arată datele publicate de oficiul european de statistică, Eurostat. Salariul mediu brut în Elveţia în domeniile industrie, construcţii şi servicii (cu excepţia administraţiei publice şi apărării) era în 2013 de 6.269 de euro pe lună.

În Norvegia aceiaşi salariaţi aveau un venit brut lunar de 6.127 de euro pe lună. De remarcat că ţările care au practic cel mai ridicat nivel de trai din Europa nu sunt membre ale Uniunii Europene. Cele mai mari salarii din Uniunea Europeană Din Uniunea Europeană, cele mai ridicate salarii se regăsesc în Suedia şi Luxemburg, cu câte 4.463 euro ( 3.150 de euro net) pe lună, respectiv 4.284 euro (2.551 de euro net). Restul statelor se situează sub plafonul de 4.000 de euro brut pe lună.

În cele mai mari economii din Uniunea Europeană nu sunt se regăsesc şi cele mai mari salarii. De exemplu salariul mediu brut în Germania este 3.242 de euro (2.155 euro net) pe lună, iar în Franţa de 2.884 de euro (2.189 de euro net) pe lună. La salariile minime pe economie, Luxemburg este pe primul loc, cu 1.993 euro lunar net. Elveţia şi Norvegia nu au legiferat un salariu minim pe economie. Irlanda are al cel de a-l salariu minim pe economie, de 1.546 de euro lunar, urmată de Marea Britanie cu 1530 de euro pe lună. România se plasează atât ca salariu mediu cât şi cel minim lunar pe penultimul loc, cu 430 de euro respectiv 233 de euro. Pe ultimul loc în UE se situează Bulgaria, la diferenţă neglijabilă însă, informează adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *