Skip to content
Puterea Știrilor Video

Europenii ne dau bani, dar nimeni nu îi accesează. Mihai Precup: Marea problemă în a realiza o investiție o reprezintă proiectele viabile

PS news

Invitat la emisiunea “Puterea Știrilor”, Mihai Precup, fost consilier al vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții și coordonatorul PRO România Sector 1, a vorbit despre proiectele europene și despre necesitatea accesării viitoarelor fonduri.

„Eu am participat de multe ori la negocieri din partea Băncii Europene de Investiții, la proiecte de infrastructură și marea problemă în a realiza o investiție sunt proiectele viabile, proiectele eligibile, nu banii”, spune acesta.

În viziunea acestuia, obiectivul oricărei primării va fi să-și creeze o echipă, să pregătească proiecte pentru a accesa aceste fonduri.

Să avem proiecte viabile, oameni competenți care să știe să pregătească acele proiecte. Eu am participat de multe ori la negocieri din partea Băncii Europene de Investiții, la proiecte de infrastructură și marea problemă în a realiza o investiție sunt proiectele viabile, proiectele eligibile, nu banii. 

Imaginați-va că din 2016 până astăzi, Banca Centrală Europeană a tipărit peste 1000 de triliarde de euro la nivel european. În 2017 majoritatea banilor erau pe contul de rezervă la Banca Centrală. Asta înseamnă că băncile europene musteau de bani, dar nu aveau proiecte eligibile înspre care să investească. De aceea a venit planul Juncker ca un pachet de garanții. La nivel de municipalități, în condițiile în care în perioada următoare, din 2021, proiectele europene, acestea pe care toți le știm, vor fi disponibile, pentru că acum sunt încă în perioada de formalități, vor fi foarte mulți bani pe piață, vor fi și garanții pentru că avem un fond european de 40 de miliarde lansat de Banca Europeană de Investiții la începutul acestui an. Dacă înainte banca nu putea finanța direct o entitate care ține de Primăria Sectorului 1, acum acea entitate va fi eligibilă pentru că încrederea în ei va crește din cauza garanțiilor.

Bani vor fi, vom avea nevoie doar de oameni în primărie și la nivel de guvern, dar mai ales în primărie, oameni care să pregătească proiecte eligibile. Eu aș propune la nivelul unei primării, ca fiecare primărie să aibă o echipă de asistență tehnică care să intre în contact cu Comisia Europeană, cu Banca Europeană de Investiții, sunt proiecte de tipul Jeremy, Jessica, finanțate de Comisia Europeană. Mai mult, Comisia Europeană plătește oameni ca să vină să lucreze în primării și alături de oamenii din primării să pregătească aceste proiecte. Deci acum obiectivul oricărei primării este să-și creeze o echipă, să pregătească proiecte, pentru că anul următor foarte multe, linii de finanțare vor fi deschise”, a precizat Mihai Precup la Puterea Știrilor.

Mihai Precup este un economist experimentat în domeniul investițiilor și al dezvoltării, cu o carieră de excepție în Luxembourg și Franța. Timp de 5 ani, el a fost lector asociat la Universitatea Sorbona din Paris, unde a predat un curs de Politici Monetare și unul de Private Equity. Timp de câțiva ani, a fost consilier al vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții, responsabilitățile sale fiind legate de Europa de Sud-Est. În această calitate, a sprijinit finanțări în valoare de peste 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectelor publice și a companiilor locale. Mihai Precup are legături extinse cu lumea financiară și de afaceri la nivelul UE și nu numai, și este pasionat de dezvoltarea pe termen lung a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *