Skip to content
Politică

Europol, semnal de alarmă: sute de balcanici, înrolați în Statul Islamic

cryptocoinsnews.com

Europol (Oficiul European de Poliţie ) trage un semnal de alarmă, susținând că sute de balcanici s-au înrolat în organizația teroristă Statul Islamic.

Mai precis, este vorba despre peste 1.000 de militanţi din statele membre ale Uniunii Europene care luptă pentru ISIS, dintre care 800 provin din Balcani, potrivit datelor prezentate luni de către Europol, scrie Mediafax.

Rob Wainwright, directorul executiv al Europol, a participat la o întrunire la Sofia a Oficiului, în contextul în care Bulgaria deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Peste 130 de eurodeputaţi din statele membre UE, experţi din cadrul poliţiei şi comisari europeni au discutat despre lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate, precum şi despre securitatea cibernetică.

Wainwright a avertizat că Bulgaria şi alte state europene se confruntă cu ameninţarea terorismului, în condiţiile în care „aproximativ 30.000 de persoane din Europa fac parte din comunităţi teroriste”.

Una dintre principalele concluzii ale Europol este că Balcanii rămân o zonă importantă de tranzit şi trafic de bunuri ilegale, de droguri şi de arme, precum şi de fiinţe umane. Regiunea este, de asemenea, o sursă majoră de tineri radicalizaţi care ajung să facă parte din reţeaua teroristă ISIS / ISIL.

Conform experţilor Oficiului European de Poliţie, pericolul este reprezentat de faptul că mulţi dintre aceşti militanţi revin în ţările de origine după ce ISIL a pierdut teren în Siria şi Irak. Europol atrage atenţia că aceşti luptători trebuie identificaţi şi neutralizaţi în cel mai scurt timp de la pătrunderea în statele membre ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *