EUROSTAT: Inflația anuală în zona euro a crescut în decembrie

Sursă foto: Freepik

Inflația anuală în zona euro a urcat la 2,4% în decembrie 2024, în creștere de la 2,2% în noiembrie, conform unei estimări rapide a Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Privind principalele componente ale inflației din zona euro, se preconizează că serviciile vor avea cea mai mare rată anuală în decembrie (4,0%, față de 3,9% în noiembrie), urmate de alimente, alcool și tutun (2,7%), bunuri industriale neenergetice (0,5%, față de 0,6% în noiembrie) și energie (0,1%, față de -2,0% în noiembrie).

Croația, Belgia și Estonia au avut rate ale inflației de peste 4% iar în 11 țări din zona euro inflația a depășit media de 2,4%.

Printre țările cu inflație peste medie este și Germania, principalul partener al României la importuri (circa 20% din totalul importurilor le aducem din Germania). În anunl 2023, ultimul pentru care Statistica are date, România a importat din Germania mărfuri de peste 23,6 miliarde de euro

Alimentele s-au scumpit în Germania cu 2% (creștere de la 1,8% în noiembrie) iar serviciile cu 4%, potrivit Oficiului german de Statistică, Destatis. Întrucât cursul leului este stabil, România va importa astfel inflație la fiecare aliment pe care îl aducem de la nemți, ceea ce îi va încurca Guvernatorului BNR Mugur Isărescu lupta cu inflația. Guvernatorul speră ca inflația la finalul acestui an să coboare la 3,5%, ceea ce e o țintă destul de ambițioasă.

Scenariul inflației importate din Germania se poate aplica fiecărei țări din care România aduce bunuri.

Mai mult, înafara acestei inflații „monetare”, Banca Centrală mai trebuie să lupte cu alte 5 tipuri de inflație, după cum sublinia economistul șef al BRD, Florian Libocor la conferința anuală a AAFBR, desfășurată la sediul Băncii Naționale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: