Skip to content
Economie Politică

Eurostat prezintă realitățile românești: convergența din statistici a luat-o înaintea celei de pe stradă

România deține 5,3% din suprafața Uniunii Europene și 3,8% din populație, dar PIB-ul autohton reprezintă doar 1,2% din produsul intern brut al UE, se arată într-o prezentare publicată de Serviciul statistic al Uniunii Europene, publicată cu ocazia preluării Președinției UE de către țara noastră.

PIB/cap de locuitor este de 9.500 euro, în comparație cu media europeană, care este de 30.000 de euro, chiar dacă densitatea populației în țara noastră este de 84 locuitori/km pătrat, versus 118 locuitori/km pătrat, media UE.

Capitolele la care excelează România sunt producția de semințe de floarea soarelui, prune și nuci, unde ocupăm primul loc din Uniune, dar și deținerea de locuințe: țara noastră are cei mai mulți proprietari de locuințe din UE.

România este al treilea stat membru în UE ca independență energetică   și se află pe locul 2 în UE ca procent de studenț­i de sex feminin în IT&C (30,9%) și ca procent de femei specialiști angajaț­i în IT&C (25,7%).

În altă ordine de idei, România are cea mai mica vârstă medie la prima căsătorie pentru femei (27,0 ani) și a treia cea mai mică pentru bărbaț­i (30,4 ani).

În ultimii ani, România s-a angajat într-un proces accelerat de recuperare a decalajelor față de țările dezvoltate din Uniune, de a obține așa-zisa convergență.

Dacă în privința convergenței nominale, adică a indicatorilor ce caracterizează evoluția economică și anumite mecanisme financiare, dar și puterea de cumpărare a populației, România a înregistrat îmbunătățiri remarcabile și o rată crescută de recuperare a decalajelor față de media UE, situația nu este deloc îmbucurătoare, în privința convergenței reale:

România ocupă constant poziții codașe, atunci când vine vorba despre statisticile ce privesc calitatea vieții celor ce trăiesc în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Astfel, rata riscului de sărăcie sau excluziune socială rămâne semnificativ mai mare decât media UE, 35,7%, comparativ cu 22,5%, țara noastră având în continuare, alături de Bulgaria, cele mai sărace regiuni din Uniune.

Semnificativă în acest sens este rata abandonului în învățământul preuniversitar, de 18,1%, comparativ cu media europeană de 10,6%.

De asemenea, grăitoare este diferența între procentul persoanelor care au făcut o achiziție on-line, de 20% în țara noastră, o treime din medie europeană, dar și ponderea în PIB cheltuielilor alocate pentru cercetare și dezvoltare: 0,5%, față de 2,07%, cât se alocă în medie în UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *