Skip to content
Politică

Eurostat: România este din nou codașa Europei. Vezi la ce anume

Eurostat: România este din nou codașa Europei. Vezi la ce anume

Țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare (R&D) în Produsul Intern Brut, în contextul în care autoritățile române au alocat doar 0.38% din acesta. Media europeană în acest domeniu este de 2.03 procente din PIB, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2014, țările Uniunii Europene au cheltuit, în comun, 283 de miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare. Ca procent din PIB, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare în blocul comunitar s-au situat la 2.03% anul trecut, același cu cel de acum doi ani, dar peste nivelul de 1.76% din PIB înregistrat în 2004.

Făcând o comparație cu celelate mari economii ale lumii, UE se situează cu mult în spatele Coreei de Sud, care în urmă cu doi ani a alocat 4.15% din PIB pentru cercetare și dezvoltare. Japonia, în 2013 timp, a alocat 3.47%, iar SUA 2.81% în 2012.

În interiorul statelor membrei UE, ponderea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare în Produsul Intern Brut este mai mare în statele din nordul Europei, peste 3.17% în Finalnda, 3.16% în Norvegia, Danemarca (3,0%), urmate îndeaproape de Austria (2,99%) și Germania (2,84%). La polul opus, în nouă state membre, ponderea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare în PIB este mai mică de 1%, pe ultimul fiind chiar țara noastră.

Comparând situația din 2014 cu cea din 2004, ponderea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare în Produsul Intern Brut a crescut în 23 de state membre, dar a scăzut în Croația, Luxemburg, Finalnda și Suedia și a rămas la același nivel în România, chiar dacă în cazul statului român suma absolută s-a dublat de la 235 de miliaone de euro în 2004, până la 575 de milioane de euro în 2014.

Totodată, în majoritatea statelor din blocul comunitar, fondurile pentru cercetare și dezvoltare au fost direcționate în principal spre sectorul de afaceri (64% din totalul sumelor pentru R&D în 2014), cu excepția Estoniei, Greciei, Ciprului, Letoniei și Lituaniei, unde educația universitară a fost principalul beneficiar al fondurilor pentru cercetare și dezvoltare, și României, unde 43% din cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare au fost efectuate în interiorul sectorului guvernamental, informează b1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *