Skip to content
Economie

Eurostat: UE, deficit comercial de 164 de miliarde de euro în relația cu China

Facebook
" "

China a fost anul trecut al treilea mare partener comercial pentru exporturile de bunuri ale Uniunii Europene, cu 9% din totalul exporturilor în afara UE, potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică Eurostat.

De asemenea, statul asiatic a fost în 2019 cel mai mare partener comercial pentru importurile de bunuri ale UE, cu 19% din totalul importurilor din afara UE, arată Eurostat.

" "

În perioada 2009 – 2019, pe relaţia cu China, UE a înregistrat un deficit comercial, care a variat între 104 miliarde de euro şi 164 miliarde de euro. În 2019, deficitul comercial s-a situat la 164 miliarde de euro.

Atât în privinţa importurilor, cât şi a exporturilor de bunuri între UE şi China, categoriile de produse care domină sunt utilajele şi vehiculele, produsele chimice şi alte bunuri industriale. Împreună, acestea reprezintă 87% din exporturile UE de bunuri către China şi 97% din importurile de bunuri ale Uniunii din statul asiatic.

În rândul statelor membre ale UE, cei mai mari importatori de bunuri din China au fost anul trecut Olanda (88,41 miliarde de euro), Germania (76,77 miliarde de euro) şi Italia (31,66 miliarde de euro).

În 2019, cei mai mari exportatori de bunuri către China au fost Germania (96,28 miliarde de euro), Franţa (20,96 miliarde de euro) şi Olanda (13,90 miliarde de euro).

Aceste informații de natură economică apar într-un context internațional fragil generat de criza pandemiei de coronavirus, fiind anticipată o recesiune economică la nivel global, iar Europa va fi afectată, conform estimărilor comisarului european pentru piață internă, Thierry Breton, care a afirmat că există scenarii care prevăd un recul economic de până la 2,5%.

Mai mult, în stadiul incipient al izbucnirii acestei pandemii și în Europa, ministrul francez al finanțelor a avertizat că „epidemia de coronavirus schimbă regulile jocului globalizării” și că „ar fi iresponsabil  să rămânem dependeți de aprovizionarea din China”.

Pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în regiunea Wuhan din China în luna decembrie a anului trecut, a devenit provocare globală, afectând 164 de țări și teritorii. Cele mai multe cazuri de infectare sunt înregistrate încă în China, care se află pe o curbă descedentă a cazurilor de infectare. La nivel mondial, sunt peste 240.000 de cazuri de infectare, dintre care aproape 10.000 de decese și peste 86.000 de cazuri vindecate, relatează caleaeuropeana.ro.

Între timp, Europa a fost declarată epicentrul acestei pandemii de către Organizația Mondială a Sănătății, iar toate țările Uniunii Europene au cazuri active de infectare cu virusul SARS-COV-2. De asemenea, numărul deceselor din Europa l-a depășit pe cel din Asia, unde au apărut primele cazuri de infectare cu Covid-19. Totodată, Italia a depășit China la numărul de decese, iar numărul de cazuri din Europa a depășit 100.000 din totalul de peste 240.000.

În Europa, cele mai afectate țări sunt Italia (peste 41.000 de cazuri și peste 3.400 de decese), Spania (peste 17.000 de cazuri și peste 800 de decese), Germania (peste 14.000 de cazuri și 44 decese) și Franța (peste 11.000 de cazuri și 372 de decese).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *