Skip to content
Politică

Eveniment cu fast la BNR. Ioan-Aurel Pop: Suntem obsedați de mitul dezbinării

psnews.ro

Psnews.ro a participat marți, la invitația Băncii Naționale a României, la cea XXVI-a ediție a Simpozionului anual de istorie şi civilizaţie bancară „Cristian Popişteanu”.

Discursurile pregătite de invitații speciali ai BNR au fost în acord cu tema propusă pentru simpozionul din acest an, când România sărbătorește Centenarul Marii Uniri: reconfigurări statale și instituții financiar-bancare în Europa anului 1918.

Primul care a luat cuvântul a fost chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cărei comunicare a arătat importanța Băncii Naționale a României la sfârșitul Primului Război Mondial. Discursul pregătit de Isărescu a pus în perspectivă statutul instituției pe care acum o conduce în perioada amintită ulterior.

Moderatorul conferinței a fost nimeni altul decât unul dintre consilierii lui Mugur Isărescu, Cristian Păunescu. Prezent la evenimentul din 24 aprilie a fost și președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

”Aș vrea să vă spun câteva lucruri despre aceste afirmații care se fac astăzi. Se spune în contextul acesta al nesiguranței în care trăim că n-ar trebui să vorbim triumfalist în legătură cu Centenarul Marii Uniri pentru că suntem o țară recentă și ar fi bine să ne cunoaștem lungul nasului și să acceptăm că, formându-ne într-un interval de circa șapte decenii, de pe la jumătatea secolului trecut până în ‘ 918-‘920, am putea să fim mai modești pentru că suntem mici la scara istoriei. Este și nu este adevărat. E adevărat că ne-am format târziu ca stat național unitar, dar noțiunea de ”țară românească”, pe hartă și în suflet, există de mai bine de o mie de ani. Ca istoric medievist, primele denumiri de țară românească există și sunt cunoscute. Noi am devenit o țară de țări, dar țări românești am avut încă din preajma anului 1000. Cam de când erau țări germane, țări franțuzești și multe țări de alte feluri. Se spune că din pricina noutății noastre din punct de vedere politic, am fost mereu obsedați de istorie. Toate popoarele au fost, până la un moment dat, obsedate te trecutul lor, mai ales în perioadele în care s-au construit, în care și-au clădit arhitecturile lor naționale, și nu facem excepție din acest punct de vedere. Se mai spune că suntem obsedați de mitul unității. Vă asigur că astăzi nu mai suntem. Eu aș zice chiar că, în acest moment, suntem obsedați de mitul dezbinării. E adevărat că a existat o tendință de justificare a nevoii de stat național în secolele XVIII – XIX, mai ales o tendință care punea la temelia statului național unitatea noastră din trecut. Această tendință nu mai există”, a spus academicianul, în discursul său.

La sesiunea de comunicări a luat parte și Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, pe tema La Centenarul începutului întregirii României (27 Martie/9 Aprilie 1918)”.

Festivitățile urmează să aibă loc până seara, când Fundaţia culturală „Magazin Istoric” va decerna premiile pentru cele mai importante contribuţii ale cercetării istorice pe anul 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *