Evghenia Guțul, una din subalternele lui Ilan Șor, a fost învestită în funcția de bașcan al Găgăuziei din R. Moldova

Sursă foto: infotag.md
Sursă foto: infotag.md

Evghenia Guțul, membra partidului Șor scos în afara legii, a fost învestită în funcția de bașcan al Găgăuziei, o regiune prorusă. Aceasta a depus jurământul în cadrul unei ședințe în aer liber a Adunării Populare, puterea legislativă de acolo și în lipsa liderilor de la Chișinău.

Învestirea a avut loc în municipiul Comrat, principalul oraș din regiunea prorusă, în lipsa președintei Maia Sandu și a premierului Dorin Recean. De altfel, niciun reprezentant al Guvernului nu a participat deși bașcanul se numără printre membrii Executivului de la Chișinău.

,,Premierul Recean a spus foarte clar că, în comunicarea cu autoritățile locale, grija principală a Guvernului va fi să sprijine cetățenii, indiferent de localitățile din care vin. Vom lucra îndeaproape cu primarii, cu autoritățile locale. Scopul Executivului este să se asigure că, indiferent dacă sunt de la Bălți, Taraclia, Cahul, Vulcănești, Comrat, Călărași, sau Ungheni, oamenii beneficiază în mod egal de sprijinul pe care îl oferă autoritățile”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului.

Reacția Evgheniei Guțul

Aceasta a criticat decizia autorităților centrale înainte de startul acestui eveniment.

,,Dumnezeu să îi judece. În opinia mea, este neprofesionalism, ignorarea îndatoririlor, lipsă maximă de respect față de alegerea oamenilor și o insultă în adresa locuitorilor regiunii”, a scris ea pe internet.

Nu se știe, dacă președinta Sandu a semnat decretul de numire în funcție a Evgheniei Guțul. Serviciul de presă al Administrației Prezidențiale nu a răspuns la solicitarea corespondentului ,,Adevărul”.

Evenimentul de învestire a avut loc pe fundalul investigațiilor penale ale procurorilor cu privire la suspiciunea că scrutinul din regiune ar fi fost fraudat.

Focuri de artificii și artiști din Turcia în ziua învestirii

Chiar și așa, acesta este sărbătorit fastuos în cadrul unui concert cu participarea mai multor artiști, inclusiv Burak Ozcivit din Turcia, dar și cu focuri de artificii.

Între timp, Evghenia Guțul, reprezentanta partidului prorus Șor condus de politicianul fugar Ilan Șor, are statutul de învinuită în dosarul privind finanțarea ilegală a formațiunii, potrivit procurorilor anticorupție care instrumentează cazul.

Anunțul a fost făcut după ce învinuita a venit recent cu acuzații la adresa conducerii instituției, afirmând că ar fi șantajat-o pentru ca ea să renunțe la fotoliul de bașcan.

„Acuzațiile aduse conducerii Procuraturii Anticorupție, de către învinuita Guțul Evghenia, nu corespund realității și reprezintă o interpretare eronată a acțiunilor legale ale procurorilor”, au spus reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a avut loc în data de 14 mai, iar opt zile mai târziu, rezultatele au fost validate de Curtea de Apel Comrat, hotărâre luată deși structurile din justiție de la Chișinău investighează cazul penal privind presupusa mituire a alegătorilor de formațiune.

Datele autorității electorale a regiunii arată că Evghenia Guțul a înregistrat 27.374 de voturi, adică cu 2448 mai multe față de rivalul său, Grigori Uzun, candidat independent, susținut de Partidul Socialiştilor din R. Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL