Skip to content
Politică

Evreii părăsesc Franța. Este cel mai mare exod de la crearea Statului Israel

Suntem martorii celei mai mari migratii a evreilor din Europa de Vest inspre Israel, de la momentul crearii statului Israel. Aproape 8.000 de evrei francezi s-au mutat din Franta intr-un singur an, dupa atacurile de la Charlie Hebdo.

In ultimii cinci ani, numarul evreilor francezi care s-au mutat in Israel „s-a dublat o data, si apoi inca o data”, arata CNN. Daca in 2013 circa 3.300 de evrei francezi s-au mutat in Israel, cu doi ani inainte, in 2011, numarul acestora nu depasea 1.900.

Cea mai mare parte a evreilor plecati s-a stabilit in Ashdod, un oras din sudul Israelului, cunoscut pentru concentratia mare de populatie venita din Franta.

„E prima oara pentru mine de cand sunt relaxat. In Franta, ma simteam bine, dar situatia si problemele curente… E foarte dificil sa traiesti ca evreu in Franta”, declara unul dintre cei plecati si stabiliti in Ashdod.

La doua zile de la atacurile de la Charlie Hebdo (din ianuarie 2015), doi evrei au fost omorati intr-un supermarket din Paris.

Nu e singurul atac cu victime din randul evreilor. A mai existat unul asupra unei scoli evreiesti, in Toulouse, in 2012, un altul asupra Muzeului Evreiesc din Bruxelles, in 2014, si lista poate continua.

Intr-un raport al UE pe tema antisemitismului, in 2013, s-a aratat ca 74% dintre evreii din Franta evita sa spuna ca sunt evrei in anumite situatii. Mai mult de un sfert nu spun niciodata ca sunt evrei.

Nu doar din Franta pleaca evreii, ci si din Marea Britanie. Aflata pe locul doi in topul tarilor din Europa de Vest care se confrunta cu aceasta problema, Marea Britanie a pierdut 774 de evrei in 2015, informează ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *