Skip to content
Politică

Ex-finanțatorul PNL Relu Fenechiu a sărăcit după gratii. Fostul ministru cerșește bani de la stat

Pe 30 ianuarie 2014, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare în „Dosarul Transformatorul”.

Aflat după gratii, fostul ministru al Transporturilor le-a transmis judecătorilor că nu are niciun venit și că nu poate plăti o taxă de timbru. Fenechiu a formulat o cerere de ajutor public judiciar, susținând că nu-și permite să plăteasca suma de 500 lei cu titlul de taxă de timbru, dezvăluie Evenimentul Zilei.

El a scris, negru pe alb: „Vă solicit scutirea de la plata taxei de timbru, precum și a celorlalte taxe judiciare prevăzute de lege în domeniul executărilor silite. Precizez că, în prezent, având în vedere că execut o pedeapsă privativă de libertate, nu am niciun venit”. Acesta a mai susținut că nu poate aduce nici probe în sensul că este sărac, pentru că ar trebui să meargă la Finanțe, lucru imposibil.

Pe 23 septembrie 2015, judecătorii au dispus ca deținutul să fie adus în fața instanței, termenul fiind fixat pentru 14 octombrie. Numai că, în momentul în care agenții de la penitenciar au mers în celula lui Fenechiu pentru a-i înmâna citația, acesta a spus că nu vrea să fie adus la proces.

În urmă cu câteva zile, această contestație a avut un nou termen de judecată la Tribunalul Iași. Însă, ca de fiecare dată, Fenechiu a semnat declarații prin care a anunțat instanța că nu vrea să se prezinte, pentru că, susțin apropiații săi, nu vrea să fie fotografiat încătușat. Văzând că nu are nicio altă șansă de a scăpa fără să dea explicații în mod direct judecătorilor, a trimis pe cineva să plătească cei 500 de lei la Direcția de Finanțe Publice Locale Iași. Următorul termen de judecată va avea loc pe data de 4 februarie. Prejudiciul în acest dosar este de 7,5 milioane de lei.

 

Și soția lui Fenechiu, Mariana, a deschis mai multe procese prin care încearcă să protejeze averea strânsă de fostul ministru. Aceasta a formulat cereri de a fi ajutată de statul român pentru plata taxelor de timbru. Pentru câteva luni, aceasta a reușit să blocheze executarea silită, convigându-i pe judecători că nu pot fi scoase la vânzare terenurile și casele soțului său pentru că nu a fost făcut partajul. Mariana susține că a contribuit cu 50% pentru construirea imperiului în care trăia alături de soțul său. Casa în care locuiește este situată într-un cartier rezidențial de lux, ridicat de Fene Group SRL, firma care a vândut transformatoare vechi și stricate către Servicii Energetice Moldova SA.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *