Skip to content
Video

Ex-ministrul Jianu, nemulțumit de înlocuitorul său: Nu apără mediul de afaceri! EXCLUSIV

huff.ro

Fost ministru pentru Mediul de Afaceri și primul om care a decis să părăsească guvernul PSD-ALDE, după ce a intuit că programul de guvernare prezentat în campanie de Liviu Dragnea nu va fi pus în aplicare, Florin Jianu trage un semnal de alarmă în ceea ce privește evoluția economică a României, dar și a prestației actualului ministru, Ilan Laufer.

Ilan Laufer este un om care muncește. L-am văzut dedicat trup și suflet programului Start Up Nation, dar și el are foarte mult de învățat. E un pic prea tânăr pentru această funcție. Mi-aș dori din partea lui, și este un lucru pe care i-l spun și față în față, să aibă o opoziție mai puternică față de aceste măsuri care afectează mediul de afaceri. Ministerul este, totuși, un minister pentru mediul de faceri. Mi-aș dori să se opună unor măsuri de tip split TVA”, a afirmat Florin Jianu, în cadrul interviului acordat PSNews.ro.

Pe de altă parte, fostul ocupant al fotoliului de ministru pentru Mediul de Afaceri recunoaște că lipsa de reacție la măsurile dure luate de guvern este o chestie generalizată. „Nu am văzut nicio reacție, de la nivel de conducere a partidului că se face o anumită măsură, chiar dacă ea nu are nicio legătură cu realitatea sau blochează economia, se aliniază cu toții acolo și merg în șir indian”, zugrăvește Jianu modul de lucru din partidul care conduce coaliția de guvernare.

O cercetare anuală efectuată pe un eșantion de 1.500 de întreprinzători români arată că problemele se adâncesc. „De 20 de ani de când facem această Carta Albăa IMM-urilor, niciodată nu a apărut pe primul loc concurența neloială. În acest an, concurența neloială este percepută drept cea mai mare amenințare de către antreprenori.

Vine mână în mână cu ce am mai spus despre predictibilitatea politicilor publice ale statului. În al doilea rând vin problemele sistemice ale economiei românești: birocrația, fiscalitatea, lipsa de predictibilitate și stabilitate,  accesul la finanțare și lipsa forței de muncă”, enumeră Jianu obstacolele principale care stau în calea succesului IMM-urilor din România.

Deficitul forței de muncă se resimte însă la nivelul întregii regiuni a Europei Centrale și de Est, după cum precizează Florin Jianu, care deține și funcția de vicepreședinte în board-ul consiliilor naționale a IMM-urilor din UE.

Evoluția firmelor mici și mijlocii din România, ca și a marilor companii este periclitată și de lipsa investițiilor publice din partea statului și chiar dacă în anii precedenți s-a înregistrat o scădere a investițiilor directe făcute de stat în economie, anul acesta se anunță dezastruos, crede președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România.

Mediul de afaceri își contractă activitatea. După ce am văzut inerțial o creștere economică, o să vedem și cealată parte a monedei cât de curând”, prognozează Florin Jianu, amintind o prudență tot mai mare a investitorilor autohtoni și străini pe piața locală, ca urmare a lipsei de predictibilitate și stabilitate dată de măsurile economico-fiscale contestabile anunțate de guvern în ultima perioadă.

Statul român, reprezentat de guvernul actual, dar și de cele anterioare, indiferent că au fost politice sau de tehnocrați, nu reușește să își asume rolul de cel mai mare contractor din economie, fapt care frânează mereu dezvoltarea țării.

Provocările sunt continue, iar, fără stabilitate, o criză economică poate apărea oricând, mai atrage atenția fostul ministru din guvernul Grindeanu, care spune că guvernul s-a angajat să crească salarii fără a mai ține cont și de sursa de venituri, lucru care accentuează deficitul bugetar și îl va menține la un nivel ridicat pe termen scurt sau mediu.

Criza poate apărea oricând dacă nu ești stabil, predictibil și onest cu realitatea”, punctează Florin Jianu în final.

Urmăriți interviul de la minutul 12:50  până la minutul 22:33

 

1 comentariu la “Ex-ministrul Jianu, nemulțumit de înlocuitorul său: Nu apără mediul de afaceri! EXCLUSIV

  1. De pe margine bre ! De-acolo totu` ti se pare gresit ! De idiotenia ta nu pomenesti…nimic ???? HAAAAAAAAAAAAAA….????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *