„Exclud trădări!” PSD spulberă o eventuală moțiune de cenzură

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, social-democratul Rareș Hopincă, prefect al Capitalei, a susținut că nu crede că o moțiune de cenzură depusă de Opoziție are șanse în acest moment pentru că „alternative reale și serioase la acest Guvern nu există”.

În același timp, Hopincă a exclus și eventuale trădări din PSD sau chiar din PNL.

„Nu cred că are șanse o moțiune de cenzură. Dincolo de dezbaterile politice mai vocale, mai mult sau mai puțin țipătoare, motivul principal pentru care s-a format această coaliție de guvernare este tocmai pentru că două partide responsabile și-au dat seama că momentul prin care trece România, cu criza economică post-pandemie, criza economică generată de conflictul regional și în același timp și necesitatea de a compensa toate aceste lucruri prin oportunitatea istorică reprezentată de PNRR și exercițiul bugetar curent al Uniunii Europene, toate acestea sunt mult mai importante decât orice interes politic imediat. Și atunci, cred că aceste lucruri vor prevala inclusiv în contextul unei moțiuni de cenzură.

Ca și estimare personală, nu cred că are vreo șansă o moțiune de cenzură în acest moment, pentru că vedem cu toții că alternative reale și serioase la acest Guvern nu există. Exclud trădări la PSD. Nu pot să estimez problemele interne ale Partidului Național Liberal, dar totuși știu foarte mulți membri ai Partidului Național Liberal, am și cunoștințe, colaboratori, prieteni și sunt oameni extrem, extrem de serioși. Dacă o parte dintre liberali își doresc să profite de acest moment pentru a face niște reglări de conturi interne, cred că e o atitudine iresponsabilă”, a declarat social-democratul Rareș Hopincă la Puterea Știrilor.

 

Ce șanse are o moțiune de cenzură

UDMR nu a luat încă o decizie în privinţa moţiunii de cenzură. Într-o declarație pentru Agerpres, deputatul UDMR Csoma Botond a susținut că o decizie în acest sens va fi luată după ce va analiza textul oficial pe baza căruia Guvernul îşi va asuma răspunderea.

„Aşteptăm varianta finală. Am văzut că în ultimele săptămâni au apărut foarte multe variante în presă, pe surse. Noi nu vrem să luăm o decizie bazată pe informaţii apărute pe surse. Când vom avea un text final, despre care spune Guvernul că este documentul oficial pe care vrea să-şi asume răspunderea, atunci când citim şi facem o analiză, vom lua o decizie”, a precizat Csoma Botond.

Reacția UDMR vine după ce celelalte partide din opoziție au anunțat că iau în calcul depunerea unei moțiuni de cenzură.

Trecerea unei moțiuni de cenzură la votul din Parlament este, însă, un scenariu aproape imposibil. Chiar dacă opoziția ar reuși să strângă semnăturile pentru o moțiune de cenzură, matematica parlamentară arată că acest demers ar fi un eșec total pentru partidele din opoziție.

Potrivit Constituției, este nevoie de 117 de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură (1/4 din totalul de 465 de parlamentari) și de 234 de voturi „pro” în Parlament pentru a da jos Guvernul Ciolacu.

La un prim calcul, USR (64 de parlamentari), Forța Dreptei – 16 și  REPER – 20 nu ar reuși nici măcar să obțină minimul necesar depunerii unei moțiuni de cenzură. În schimb, acest lucru ar putea să se întâmple doar dacă lor li se vor alătura și cei de la AUR (40 de parlamentari), dar chiar și așa nu ar avea voturile necesare să dea jos Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Voturile de care astăzi ar beneficia o opoziție formată din toate partidele, cu excepția celor aflate la Putere, ar fi aproximativ 169, cu 65 mai puține decât minim necesar adoptării unei moțiuni de cenzură în Parlament.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL