Skip to content
Politică

Excluderea Cameliei Bogdan din magistratură, confirmată de la Cotroceni: Președintele Iohannis a semnat decretul

nineoclock.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti a Cameliei Bogdan, ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare constând în „excluderea din magistratură”, transmite Administraţia Prezidenţială.

În februarie 2017, Camelia Bogdan a primit de la CSM o decizie de excludere din magistratură, însă hotărârea a fost anulată în instanţă. Bogdan a făcut parte din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu.

Pe 2 aprilie 2018, Secţia pentru judecători a CSM a decis, pentru a doua oară, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan. Decizia a fost luată în baza unui raport al Inspecţiei Judiciare în care aceasta era acuzată că nu a respectat dispoziţiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor, pe vremea când era judecătoare la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti.

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de Camelia Bogdan împotriva hotărârii pronunţate în 2 aprilie 2018 de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM, fiind menţinută astfel hotărârea de excludere din magistratură. Decizia magistraţilor a fost definitivă.

Ulterior, Camelia Bogdan a dat statul român în judecată pentru această decizie de excluderea a sa din magistratură, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea articolului 6 din Convenţia CEDO privind dreptul la un proces echitabil în procesul intentat statului român de judecătoare.

Articolul 6 din Convenţia CEDO spune că „orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege”.

În schimb, CEDO a respins solicitarea de daune morale în valoare de 100.000 de euro formulată de Camelia Bogdan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *