Skip to content
Politică

EXCLUSIV Alegerile locale 2016 – misiune imposibilă pentru partidele politice într-un fost fief PSD. Județul unde vânătoarea DNA continuă

PSnews.ro vă prezintă o analiză detaliată despre cum arată situația politică în fiecare județ al României, care sunt principalii actori politici și cine pare să aibă prima șansă la localele și la parlamentarele de anul viitor.

Astăzi vom merge în județul Argeș, acolo unde PSD are una dintre cele mai importante organizații din țară.

Județul Argeș a reprezentat după 1989 unul dintre cele mai puternice fiefuri roșii din țară. Deși este un județ cu o tradiție liberală din punct de vedere istoric, în Argeș aflându-se celebra reședință a Brătienilor, vila Florica, PSD a controlat puternic județul indiferent de trendul politic la nivel național. Nume importante din PSD au reprezentat Argeșul în Parlament, precum fostul Prim-ministru Nicolae Văcăroiu, Daciana Sârbu sau Bogdan Niculescu-Duvăz. Ultimul an a adus însă schimbarea pe care puțini argeșeni o mai credeau posibilă: cuplul Nicolescu-Pendiuc, care părea nemuritor, a fost brusc scos din joc de DNA, iar PSD pare, pentru prima oară după 25 de ani, vulnerabil.

Fostul președinte al Consiliului Județean Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la şapte ani şi opt luni de închisoare, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor documente false.

Totodată, Tudor Pendiuc, primar de 22 de ani, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în stare de arest preventiv, sub acuzația de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

Anul trecut, argeșenii au ales un nou președinte de Consiliu Județean, în persoana lui Florin Tecău, PSD câștigând lejer și acest scrutin.

Însă urmașul lui Nicolescu la șefia Consiliului Județean nu și-a putut impune controlul și asupra organizației de partid, întrucât a fost implicat într-un scandal sexual, care l-a determinat să demisioneze din fruntea filialei. Organizația Argeș a social-democraților a fost preluată interimar de senatorul Șerban Valeca, însă jocurile sunt departe de a fi făcute în cea mai importantă filială de partid din județ.

Asta pentru că și urmașii pregătiți ce cei doi poli de putere ai PSD, Argeș, cuplul Pendiuc-Nicolescu, au la rândul lor probleme cu legea.

Mircea Drăghici este mâna dreaptă a lui Nicolescu și a fost propulsat spre vârful puterii în PSD, ocupând importanta funcție de trezorier al PSD, dar cariera sa pare a fi serios afectată de DNA. Acesta este implicat în dosarul Consultanței. Vestea și mai proastă pentru PSD Argeș este că Mircea Drăghici îi poate trage după el și pe majoritatea primarilor din județ, afectând chiar principala arma politică a social-democraților – influența în teritoriu. Astfel, 21 de primari s-au trezit cu sechestru pus pe avere în dosarul Consultanței și riscă să fie trimiși în judecată. În dosar s-a început urmărirea penală împotriva sa, a lui Constantin Nicolescu și a altor 40 de primari din Argeș.

Rivalul său din cadrul PSD Argeș, Cătălin Rădulescu, are la rândul său probleme cu legea. Acesta a fost trimis in judecata in aprilie 2014 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunilor de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si dare de mita.

Potrivit unor informații din presa locală, Cătălin Rădulescu își dorește să candideze din partea PSD pentru funcția de primar al municipiului Pitești și pare unul dintre favoriții la nominalizarea partidului. Rămâne de văzut dacă PSD, mai ales la nivel central, își va asuma riscurile, inclusiv de imagine, de a veni cu un candidat ce poate fi condamnat pentru dare de mită. Presa locală relatează că alți posibili candidați ar putea fi actualul prefect Mihai Oprescu, viceprimarul Cornel Ionică şi preşedintele PSD Piteşti, Cristian Gentea.

Contactat de PSnews.ro, Cătălin Rădulescu susține că are sprijinul conducerii centrale a PSD, cel care i-a propus să candideze la primăria Pitești fiind chiar premierul Victor Ponta.

“Deocamdată e o propunere pe care mi-a făcut-o premierul. Dacă se va concretiza, asta voi vedea. Degeaba poate să vină o variantă care să n-aibă susținerea președintelui partidului”,a declarat acesta pentru PSnews.ro.

Acesta a adăugat că nu are emoții legate de dosarul său din justiție, întrucât este vorba de un litigiu între două părți private, și nu de un caz care să vizeze banii publici.

Un alt nume vehiculat pentru o candidatură la nivel local este cea a liderului PLR, Andrei Gerea. Întrebat dacă are în plan candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Argeș sau pentru primăria Piteștiului, în cadrul unui interviu acordat PSnews.ro, Gerea a răspuns că discuția este prematură la acest moment.

“Este prematur să facem astfel de discuții. Deocamdată, proiectul meu politic este aici, la ministerul Energiei, vom vedea cum vor evolua lucrurile. Mai e mult, cale lungă până atunci”, a declarat acesta.

PNL, afectat de retrocedări și prăduit de PLR

În peisajul politic argeșean, și ceilalți jucători par la fel afectați de ofensiva procurorilor. PNL a fost slăbit de plecarea unui segment important către PLR, în frunte cu Andrei Gerea, dar și de scandalul legat de retrocedări, unde atât unul dintre liderii locali ai vechilor liberali, Theodor Nicolescu, cât și șeful fostului PDL, Cătălin Teodorescu, sunt trimiși în judecată.

În decembrie, DNA a dispus trimiterea în judecată a deputatului Cătălin Teodorescu, fost preşedinte al PDL Argeş şi copreşedinte al noului PNL Argeş. Acesta este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în dosarul ce vizează retrocedările, Teodorescu făcând parte în trecut din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Totodată, liberalul Theodor Nicolescu a fost reținut de procurorii DNA, după ce Camera Deputaţilor a aprobat miercuri cererea Parchetului de avizare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului. Theodor Nicolescu este acuzat că, în perioada în care a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, ar fi luat mită peste 6,2 milioane lei pentru a soluţiona favorabil anumite dosare, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor. Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, ANRP a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări.

Liderul PNL Argeș Ion Popa pare singurul reprezentant al liberalilor a cărui carieră politică evoluează pozitiv, acesta ocupând în acest moment o funcție importantă la vârful PNL, fiind lider de grup în Senat.

Contactat de PSnews.ro, acesta a negat vehement orice posibilitate de a candida pentru funcția de primar sau de președinte al Consiliului Județean, menționând că în momentul de față lista de candidați pentru funcțiile locale este în stadiu de evaluare. Mai mult decât atât, acesta a anunțat că dorește să renunțe și la președinția filialei județene a PNL la sfârșitul mandatului, întrucât se declară în favoarea principiului de a ocupa de maxim două ori o funcție politică.

În concluzie, influența considerabilă pe care PSD o are în Argeș va cântări probabil din nou la alegerile din 2016, dar, dacă PNL a avut vreodată vreo șansă să obțină o performanță importantă în județ, atunci acum este momentul, ținând cont de scorul mare pe care PNL îl are în acest moment în sondaje, la nivel național.

Condițiile în care poate obține cele mai importante funcții locale în Argeș țin însă de stabilitatea filialei PNL. Fără figuri cu influență și cu lideri afectați probleme penale, liberalii vor avea același destin ca până acum.

Argeșul este într-o situație nemaiîntâlnită din punct de vedere politic. Întreaga elită politică locală a fost decapitată de un adversar comun, DNA. În acest moment, atât în PSD, cât și în PNL există un vid de putere. Este un cadru propice reconstrucției celor două organizațiilor, după ani de zile în care au fost dominate de aceleași figuri, dar și pentru surprize. Cine va reuși să vină cu candidații mai credibili, dar și mai curați, va avea câștig de cauză în 2016.

Rezultatul alegerilor europarlamentare din 2014 în județul Argeș. PDL și PNL au luat cât Mircea Diaconu

La alegerile europarlamentare din 2014, atât PNL cât și PDL au obținut rezultate modeste, obținând scoruri similare, în jur de 10%, comparabile cu scorul obținut în județ de independentul Mircea Diaconu.
Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut în Argeş 46,86%. Pe poziţia a doua s-a clasat PDL, cu 10,86%, iar pe poziţia a treia PNL cu 10,59%. Candidatul independent Mircea Diaconu a obţinut 16,162 de voturi (9,99%).

Rezultatele alegerilor prezidențiale din 2014 în Argeș

Județul Argeș reprezintă unul dintre județele în care Victor Ponta a câștigat în fața actualului președinte și în turul al doilea. Candidatul PSD-UNPR-PC a primit 59,27% din voturile alegătorilor argeșeni, în timp ce Klaus Iohannis a fost votat de 40,73% din aceștia.

Rezultatele ultimelor două rânduri de alegeri arată următorul fenomen: cu sau fără Pendiuc sau Nicolescu, PSD are în organizația Argeș una dintre cele mai puternice filiale din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *