EXCLUSIV Alexandru Pânişoară: Iohannis ar trebui să-şi dea demisia!

Alexandru Pânişoară
Alexandru Pânişoară

Trăim într-o ţară în care instituţiile statului nu acţionează, ci reacţionează. Este opinia lui Alexandru Pânişoară, preşedintele Asociaţiei pentru Dreptul Urbanismului, care a fost invitatul Marinelei Angheluş la emisiunea Puterea Ştirilor. Trăim într-o ţară în care angajaţi fără competenţe, dezbrăcaţi de orice urmă de umanitate, ajung să aibă drept de viaţă şi de moarte asupra celor slabi şi vulnerabili. Scandalul de maltratare a seniorilor internaţi în centrele din Voluntari e departe de sfârşit, mai ales că, în fiecare zi, ies la iveală noi detalii cu adevărat şocante.

Alexandru Pânişoară consideră că avem prea multe instituţii de control şi prea puţină eficienţă:

„Lucrul ăsta e posibil (nu e singurul domeniu în care ne confruntăm cu asta) sunt angajaţi oameni care nu au nicio specializare în domeniile respective. Trebuie să avem oameni cu atestat, cu pregătire medical (asistente medicale), psihologi… Sunt oameni care nu au nicio calificare, sunt ieftini (şi atunci le convin celor care deţin astfel de azile) să-i plătească să-i supravegheze. Ei nu au niciun fel de pregătire şi evident că ei, la rândul lor, ajung să-i chinuie pe aceşti bătrâni. Ce este cel mai dureros este nu doar că astfel de angajaţi ajung să aibă astfel de practici (inclusiv patronii cunosc situaţiile respective, cum a fost cazul în Gorj, unde a plecat cu ei în timpul nopţii).

Ştiau foarte clar că vor plăti pentru asta. Astea nu sunt azile, sunt efectiv lagăre de concentrare şi, din păcate, nimeni nu face nimic. Aceasta este problema în România: avem o mulţime de instituţii, de control, de supravizare şi, de la Colectiv încoace, noi nu mai reuşim să ne mai facem bine.

În continuare ard spitale, în continuare se întâmplă ceea ce se întâmplă, în continuare avem o grămadă de probleme sociale şi avem oameni care au atribuţii, care nu fac nimic în sensul ăsta, primesc salarii, de fiecare dată când suntem întrebaţi, răspundem că „nu suntem suficienţi, nu avem ce ne trebuie”. Lucrurile astea nu sunt nişte scuze. E vorba de servicii publice”, a spus acesta.

De altfel, Pânişoară atrage atenţia că aceste situaţii nu sunt câtuşi de puţin noi în România. Vinovaţi pentru acestea sunt cei care le girează, spune Pânişoară.

„Nu e o situaţie nouă în România. Sunt curios de ce s-au activat aşa, brusc. Vinovaţi sunt cei care permit desfăşurarea unor astfel de activităţi, adică autorităţile publice, care, pe lângă faptul că trebuie să se asigure că toate lucrurile trebuie să se desfăşoare conform normelor (normele sunt foarte în regulă), trebuie să vină în întâmpinarea unor astfel de lucruri, astfel încât ele să nu se petreacă. Dar autorităţile care sunt pasive (la noi nu există proactivitate, nu există decât reacţie, când se strânge laţul). Nu verifică acte, nu fac controale, mai ales când există o temă destul de sensibilă şi ar trebui să fie o prioritate. Ok, nu ai oameni, dar ar trebui să-i aloci în funcţie de prioritate. Din punctul meu de vedere, acolo unde vorbim de oameni (nu curge apa undeva, s-a spart o ţeavă) e important să ne ocupăm cu prioritate de chestia asta, aşa cum se întâmplă şi în cazul spitalelor care nu sunt verificate şi iată că în fiecare an trebuie să ardă câte un spital. Deşi se cunoaşte problema, nimeni nu face nimic. De fiecare dată, se ridică din umeri, mai cad două capete, mai pleacă doi – trei, dar e o problemă sistemică, iar cine pleacă pleacă de regulă în alte părţi tot la stat.

Întrebat dacă şi-ar fi dat demisia dacă el însuşi ar fi fost implicat într-un astfel de scandal, Pânişoară a răspuns:

„Sunt prea proaspăt numiţi actualii miniştri ca să poată să li se impută lor, dar atunci când ţi se oferă un portofoliu, măcar îţi faci temele de dinainte şi încerci să vezi care sunt temele cele mai sensibile şi începi să te ocupi de ele. Pentru că apar astfel de lucruri care sunt destul de des întâlnite şi de inerente. Măcar încerci să previi. Atunci, pentru astfel de măsuri, nu cred c-ar trebui să ceri demisia. În schimb, dacă se iau măsuri concrete, asumate pe termen mediu şi lung (pentru că, ok, reacţionăm acuma, iar mai închidem ceva, unde ducem bătrânii)…

Se trezesc cum se trezesc de fiecare dată. În Bucureşti nu mai există o preocupare pentru spaţiile verzi, acuma este această preocupare cu azilele, cu căminele de copii care trebuie desfiinţate.

Este o problemă foarte mare cu DGASPC-urile. DGASPC-urile sunt, în general, în ţară, căpuşate de oameni (nu toţi, atenţie! Mai sunt şi oameni-oameni dar aceştia sunt, din păcate, prea puţini) căpuşate de oameni de calitate joasă.

Eu ştiu cazuri unde se menţin copii în azile şi se opreşte procesul de adopţie doar pentru a avea un număr de copii în centrul respectiv ca să poată să ia bani pentru modernizări, termopane şamd. Ştiu că pare foarte mărunt, dar aceşti oameni sunt mărunţi, sunt nimeni. Nimeni nu-i verifică.

S-a întâmplat şi în Sectorul 1, şi în Sectorul 3, şi în Sectorul 4, dar DGASPC-urile nu sunt în subordinea nici a ministerelor, nici a primarilor, sunt ale consiliilor. Dar, din nou, vorbim de o problemă sistemică, de personal, de calificarea aomenilor, de responsabilitatea oamenilor. Şi atunci, pentru că de 33 de ani merge aşa, nimeni nu i-a verificat, nimeni nu i-a căutat… e o chestie care trenează şi care acuma începe să dea pe afară. Astea sunt vârfuri de iceberg. Avem o problemă foarte gravă cu şcolile din Bucureşti Nimeni nu se preocupă, nimeni nu-şi pune problema. Până când or să cadă şi-or să moară nişte copii. Şi atunci o să fie ca şi cu azilele, ca şi cu spitalele care ard… de fiecare dată. Noi nu prevenim, noi reacţionăm”.

Adevăratul vinovat moral al acestui scandal

„Iohannis ar trebui să-şi dea demisia primul. El e principalul vinovat moral pentru ce se întâmplă în România în ultimii 10 ani. Primeşte informaţii şi de la servicii, şi de la toată lumea, el e primul care ştie ce se întâmplă. Face pe lupul moralist de fiecare dată. Oricum, el este străin de această ţară – el se plimbă pe banii statului, nu face publice cheltuielile, asta e preocuparea domnului preşedinte.

Nu reprezintă interesele nici în afara ţării, nici în ţară. De zece ani a avut grijă să pună tot felul de personaje dubioase prin guverne, prin instituţii ale statului, el este „ruşinea naţională”. Fără el nu se poate face nimic, se pare. Nimeni nu mai are loc de Iohannis, toate numirile se fac cu binecuvântarea sa şi iată unde ajungem.

Demisiile nu încălzesc pe nimeni. Mai mult, este o fugă de responsabilitate. Stai acolo şi rezolvă problema”, a mai spus Pânişoară.

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: