EXCLUSIV Alin Ignat (PNL): „Budăi nu mi-e neapărat simpatic, dar nu e cazul să demisioneze”

Alin Ignat
Sursă foto: PNL Media Alin Ignat

Se impune sau nu o demisie a lui Budăi? Aceasta este întrebarea cu care a debutat emisiunea Puterea Ştirilor, moderată de Marinela Angheluş, care l-a avut invitat pe Alin Ignat, vicepreşedinte PNL Alba, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială – Camera Deputaților.

În ce cheie să interpretăm declaraţia de astăzi a preşedintelui Iohannis, privind faptul că răul trebuie tăiat de la rădăcină? Întrebat dacă acest rău de la rădăcină este ministrul Budăi, liberalul Alin Ignat a răspuns:

„Eu nu cred că președintele Klaus Iohannis s-a referit la acest lucru și vă spun că, personal, nu sunt adeptul demisiilor miniștrilor, care se întâmplă la nivel de celulă a unui sistem.

Eu, personal, nu sunt adeptul demisiilor unor miniștri în momentul în care constatăm probleme care țin de celula unui sistem. Şi aici vorbim despre acest lucru.

Eu am fost secretar de stat în Ministerul Muncii și chiar am coordonat Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și sunt în măsură să vă spun că procedura ţine, într-adevăr, de instituția Ministerului Muncii, ținea de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, care a fost acolo, în teren, care a făcut o inspecție acolo și care a propus licențierea acestor azile.

Deci acolo trebuie văzut și deja am văzut că premierul Ciolacu a luat măsuri în acest sens. Conducerea națională a Agenției a fost destituită, dar trebuie văzut ce s-a întâmplat acolo. Toți acești oameni de la Inspecția Socială au venit într-o monitorizare anuală, obligatorie și aceasta, dar, dincolo de instituțiile Ministerului Muncii, repet, dl. Budăi nu-mi e un ministru neapărat simpatic, adică aș avea multe să-i reproșez.

Nu cred că e cazul aici, de demisia ministrului. Mergem mai departe și vă spun că aici mai sunt instituții de control care trebuie să vegheze asupra alimentației acestor oameni, asupra condițiilor sanitare de acolo DSP, DSV, ANPC. Eu am văzut un domn de la Protecția Consumatorului la nivel național că face diferite filmulețe pe Tiktok.

Poate ar trebui mai bine să se ocupe de astfel de probleme, că e un serviciu prestat unor oameni care plătesc acest serviciu prin rudele lor sau chiar ei personal. Deci sunt multe instituții implicate aici și cred că cred că trebuie să mergem la rădăcină. Înseamnă fix acolo, la oamenii care aveau atribuții, să fie acolo să verifice, să constate, să ia măsuri.

Şi vinovații ar trebui să plătească. Asta spunea și șeful statului. Așteptăm să vedem cine sunt acei vinovați, cu nume și prenume”, a spus acesta.

CITEŞTE ŞI: Lucian Romaşcanu, despre azilele din Ilfov: Este un atac, se vede clar

Întrebat de ce, totuşi, s-a întârziat atât de mult cu reacţiile, Ignat a răspuns:

„Eu din ce înțeleg, s-au primit sesizări, s-a efectuat și controale și de către Protecția Consumatorului, și de către Inspecția Muncii. Problema este că la aceste controale s-au constatat prin procesele verbale care au apărut în spațiul public, deficiențe minore, că nu exista în cazul angajaților de acolo un curs de igienă. Adică sunt chestiuni, când vedem totuși realitatea de acolo din aceste cămine, sunt chestiuni penibile. Tocmai de aceea vă spun că firul lucrurilor este foarte simplu de urmărit. Avem niște procese verbale, avem niște controale care s-au efectuat acolo de către niște oameni. Responsabilitatea directă e a celor care conduc aceste centre. Sunt lucruri acolo care țin de răspundere penală.

Da, vorbim de instituțiile statului, da, au existat niște controale, au existat niște oameni care au în mod normal au călcat pragul acelor instituții, dacă nu cumva au făcut controalele din birou și doar au completat niște hârtii și acei oameni clar trebuie să răspundă cu nume și prenume. Ce să fac acum? Secretarul de stat din Ministerul Muncii sau dl. Budăi să răspundă pentru ceea ce n-a făcut cineva în teritoriu?

Repet, nu le pot citi pe toate și vă spun o chestiune, totuși, pe care o reproșez domnului ministru este aceea că a existat un protocol între Ministerul Muncii și Centrul de Resurse Juridice, acest ONG care a și descoperit ce se întâmplă acolo, prin care acest ONG venea și furniza informații și raportări ministerului, iar ministerul putea să ia măsuri”.

Context

Președintele Klaus Iohannis a avut marți o primă reacție în dosarul azilelor groazei de la Voluntari.

„Chestiunea cu azilele groazei este una foarte complicată. E o rușine națională!

Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. E evident că aici sunt mulți vinovați. Dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt cei care i-au supus la rele tratamente pe acei oamnei. E foarte problematic. Trebuie sancționate conform legii.

Dar mai sunt și alții… Cine a știut și nu a reacționat trebuie tras la răspundere. Lucrurile vor merge mai departe, fiindcă vinovați sunt toți care au știut și nu au acționat, indifernet că vorbim de o vinovăție în exercițiul funcției – politică sau morală. Până când nu o să fie trași la răspundere, lucrurile nu o să se îndrepte”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă trebuie să demisioneze ministrul Muncii, şeful statului a răspuns:

„Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.

 

 

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: